Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

tips från en av DD:s läsare

Annons



När gäddan är rensad från mage, fenor och gälar fylles en hink med rent vatten så det täcker hela fisken.
Fyll på 1/2 till 1 deciliter ättika och låt sedan detta ligga i 15-20 minuter, tills hela gäddan är täckt av en vit hinna (slem). Det är just det slemmet som smakar illa av gäddan.
Ta nu upp fisken och stryk av allt slemmet så fisken känns torr då du tar på den.
Skär sedan fisken i 10-12-centimetersbitar och låt den sjuda i salt vatten tills köttet släppt från benen.
Nu tas fisken upp och köttet tas från benen.
I sidan på gäddan sitter nervtråden. Där sitter också några ”y-ben”. Det är fiskben som liknar bokstaven y. Plocka bort så många du bara kan av dessa.
Nu kryddas filéerna med dina favoritkryddor eller bara vitpeppar; köttet är ju saltat sedan tidigare. Stekes i ugn eller i panna uppe på spisen.

Serveras med:

Potatis,
rårivna morötter,
inlagd gurka

Bästa såsen:

Fräs rödlök i en klick smör eller olja.
Slå på lite vatten.
Blanda i lite fiskbuljong, crème fraiche och vitt vin.

Låt det sjuda i några minuter.

Tillsätt slutligen några droppar citronsaft.
(De godaste gäddorna är de under 5 kilo)

KJELL STRÖMSMOEN
KONSTNÄR, AMATÖRKOCK OCH F.D.
JAKT- OCH FISKEPOLIS I NORGE

Annons
Annons