Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Anna och Mattias har renoverat sig bakåt i tiden – "Det är ett hem, inte ett museum"

Det gamla huset syntes knappt för alla körsbärsträd och buskar. Invändigt var det mycket att göra. Ändå såg Anna och Mattias Heder något speciellt i villa Stensnäs. I dag har de kommit en bra bit på väg i sin renovering.

Annons

Följ med oss hem till Anna och Mattias Heder i Villa Stensnäs i södra Dylta.

Huset visar oss sin baksida när vi går uppför grusgången och först tror vi inte att någon är hemma. Men så kommer vi upp mot framsidan och där sitter familjen Heder och väntar på oss, på den nybyggda verandan.

TV: Nu flyttar hockeykungen – följ med in till paradvillan

Trots det nybyggda, talar huset det formspråk som rådde när det byggdes 1918. En del av inredningen är faktiskt från den tiden, som en del av fönstren, annat är nytt, som verandan och ytterdörren. Dörren har Anna och Mattias specialbeställt för att den ska passa huset.

– Vi ville gärna ha en utbyggnad för en bättre hall och en veranda under tak, både för regniga och soliga dagar, säger Anna.

När de gjorde utbyggnaden, passade de också på att byta fasad på huset. Det har nu liggande trä som målats i den ljusa varianten av falu rödfärg. Dörrarna är målade i kromoxidgrönt och fodren i vitt. Det känns som om det skulle kunnat vara husets originalfärger även om ingen riktigt vet om det varit så.

Gårdskänslan är en del av förklaringen till varför Anna och Mattias föll för det gamla huset i Södra Dylta.

Inne i utbyggnaden går färgerna i grått och vitt. Anna är jättenöjd med den, säger att förut kändes det trångt, att de saknade en hall. På nedervåningen ligger köket som de byggt om totalt samt matsal och vardagsrum. Vardagsrummet är renoverat på 70-talet och det vill Anna och Mattias gärna göra om. Men först ska de fundera på om de ska ta upp en större öppning mot matsalen eller behålla den ursprungliga planlösningen med två rum.

I köket har de satt in ett Ikea-kök, byggt ett skafferi och en satt in en järnspis med gammaldags spiskåpa till. Den gammeldags pärlsponten är ny. Det hela känns väldigt genomtänkt.

– Vi gillar gammal stil men vi är inte stenhårda med det. Det här är ju ett hem, inte ett museum, säger Anna när vi går uppför trappen.

I trappen finns nu ett furugolv som slipats och såpskuras. Tidigare låg en matta i trappen som de fick slita hårt för att få bort. På övervåningen finns två stora rum, det ena med kakelugn. Där finns också ett rum i utbygget där Helge kommer att ha sitt rum.

Läs även: Bostadsmarknaden söker nya visningsformer – Öppen spis det som lockar mest

Läs även: Från ruttet vrak till prisad ögonsten över en vinter

Tapeterna i huset är från gamla återupptagna mönster och i övrigt är väggarna målade med äggoljetempera. Dörrfoder och lister är målade med linoljefärg. Tillsammans ger de gamla mönstren och matta färgerna ett lugnt intryck. Undantaget är matsalen där de satt upp en häftig tapet som onekligen livar upp.

– Det är Anna som färgsätter. Jag är nöjd med resultatet, säger Mattias.

Ute i trädgården finns fler anledningar till att Anna och Mattias fastnade för villa Stensnäs som huset heter. Där finns uthus med plats för ved, trädgårdspyssel och verkstad. Vill du följa deras arbete finns de på Instagram under Villastensnas.

FAKTA: Annas och Mattias tips för dig som vill renovera ett gammalt hus

Ha tålamod när du renoverar, var noga.

Använd bra material och bra redskap.

Gör klart det du håller på med innan du påbörjar något nytt.

Men det är ok att ha några projekt pågående parallellt, ifall ett av dem måste vänta på material, hantverkare och liknande.

Tänk positivt. Det är jobbigt att leva mitt i en renovering och då behövs positiva tankar.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Huset har genomgått en stor förvandling under Anna och Mattias vård. Fasaden har fått nya brädor, det finn en altan och så har de satt in en ytterdörr som i stilen känns som om den suttit där sedan huset byggdes.

Här vid öppna spisen i köket sitter Mattias och Anna med varsin kopp kaffe innan dagen drar igång.

Köket har genomgått en total förändring från det 70-talskök som fanns där när de flyttade dit. Nu ser det mera ut som det hundra år gamla hus det är.

Paret Heder gillar gamla prylar men påpekar att de inte bor i ett museum.

Till Villa Stensnäs hör två uthus.

Anna, Mattias och lille Helge i trappen där de slitit hårt för att dra bort den gamla mattan och få fram träet.

I sovrummet finns originalfönstret kvar.

Gammaldags känsla i köket.

Vedspisen stod på övervåningen och har nu fått en ny plats i köket. Den är inte bara dekoration utan också värmekälla.

Paret har målat husen i falu stugröds ljusrött och fönstren i kromoxidgrönt och vitt, här ett av uthusen.

Huset har en stor trädgård som Anna och Mattias gillar att påta i.

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!

Annons