Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buskar och sly döljer pärla vid Brattströmmen

På vägen in mot Idre går riksvägen intill Österdalälven och passerar den strömmande Brattströmmen. En vacker del av en fritt forsande älv. Men det är forsande vatten som döljs av ris och sly.

Annons

Förbuskning vid Österdalälven

Brattströmmen är en av få kvarvarande älvsträckor med strömmande vatten i Österdalälven. Dryga milen söder om Idre forsar älven som vackrast. En populär plats för både besökare men framförallt för forsränning med gummibåtar och forskajaker.

Skogsremsan mellan Österdalälven och riksvägen ägs och förvaltas av Sveaskog.

– På sjuttiotalet avverkades det och rensades efter älven, berättar Lars Balstadsveen i Idre, som har koll på det mesta vad gäller skog och marker i Idre.

Stenbordet med stenbänken vid Brattströmmen.

Vid älvkanten innanför den lilla parkeringsfickan finns också ett gammalt stenbord med stenbänk, men där går Lars bet.

– Den har nog funnits där i alla tider, jag vet inte när den kom på plats, medger Lars.

Det som är trist är att både älven, Brattströmmen och stenbordet numera döljs av hög sly i takt med att älvkanten växt igen alltmer.

Caroline Karlsson är områdesansvarig för Sveaskog i Särna sedan förra hösten.

– Det stämmer att vi äger skogen längs den sträckan. Jag lovar att stanna till och se hur det ser ut nästa gång jag passerar, säger Caroline.

Förhoppningsvis kan det stoppet leda till att den värsta slyn gallras bort och Brattströmmen, liksom det gamla stenbordet åter blir synligt för de som passerar på vägen och kanske också lockar till ett stopp. Strömmande vatten och forsar i en så stor älv som Österdalälven är sällsynt men sevärt.

Annons
Annons
Annons