Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan alla se den färdiga målningen

/
  • Carolina Falkholt från Göteborg vill måla varenda grå byggnad i hela världen. Foto: Emma Andersson
  • I onsdags samlades folket i Avesta för att se på Carolinas livfulla målning, som nu är klar. Foto: Emma Andersson

Annons

Nu står den äntligen klar, den vägg som Carolina Falkholt jobbat med att få liv i under sommaren. Med sina feministiska målningar som spridit färg runtom i världen vill Carolina avproblematisera graffitin. I onsdags kom Avestafolket för att se den glödande målningen som planerats sedan vintern.

”Vad häftigt det ser ut! Vad kul att det görs något annorlunda i staden. Det här behövde Avesta”.
Solen skiner och värmen gassar. En folksamling har samlats vid Skvallertorget och de som kommit för att iaktta den stora målningen är imponerade.
– Det här är ju jätteroligt, det behövs mer sådant här i Avesta, säger Ulla Elvermark, som kommit för att kolla på den majestätiska husväggen.
Personal från Avesta Art är på plats och promotar Carolinas utställning som hålls på Verket. Det står festisflaskor på ett bord som det bjuds på, det är Carolina som designat mönstret på årets flaska.
Det hörs musik från högtalare och Carolina sitter avslappnad på en stol och får ta emot berömning från Avestafolket.
– Shit vad mycket folk det kommer, säger Carolina med ett leende på läpparna.
Carolina har prytt den 15 meter höga brandväggen som ligger vid Skvallertorget med färg. Förr var den grå och såg ut som en vanlig vägg, nu har den fått liv.
Man vill gå fram och känna på den, om den är så varm och livfull som den ser ut.
– Jag fick en förfrågan om att ställa ut på Verket i januari. Då såg jag den här väggen och tänkte att den är full av möjligheter. Många såg huset som en ful fasad, men jag såg bara möjligheterna med den. Tomma väggar får mig att inspireras, det finns så mycket man kan göra. Graffiti har varit väldigt problematiskt, men jag vill att man se det här som något naturligt, säger Carolina Falkholt medan hon iakttar sitt konstverk.
Graffiti har Carolina hållit på med sedan hon var 10 år gammal, när hon började skissa bokstäver på skoltid. Sedan har inspirationen tagit fart med åren. Hon är självlärd och har därför en helt egen stil, varje målning har en djupare mening.
– När man ser den här målningen vill jag att man tänker på konsten utifrån ett annat perspektiv, man ska kunna utveckla sin syn på graffiti. Jag vill, på något sätt, bryta det strukturella med konsten, men även i samhället. Graffiti är oftast något tillfälligt, något som suddas bort efter ett tag, men det här något som ska stanna kvar. Något som ska få folk att tänka till, säger Carolina.
Feminism är något som Carolina brinner för och är något som lyser igenom hennes målningar. Helst skulle hon vilja måla alla tomma väggar i hela världen.
– Jag vill måla överallt, i varenda liten by i hela världen. Konsten måste få ta mer plats, jag vill bryta det strukturella i samhället och det kan man göra via konsten. Det finns så många byggnader med möjligheter, och jag vill måla varenda en.

Emma Andersson

Annons
Annons
Annons