Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskare jagar tjuvar

/
  • Hans Danielsen, Gustav Gunnarsson och Filip Svensson Hellgren har preics börjat gräva i sin historia. FOTO: PETTER JERDÉN

Annons

Ska du någon gång släktforska, håll tummarna för att du har tjuvar eller suputer i släkten. Från Folkare släktforskarförenings lokaler i Avesta kan den intresserade resa flera hundra år bakåt i tiden i jakt på sina rötter.
– Efter 15 års letande hittade jag min mormors farmor, ”bingo” skrek jag, säger Barbro Vickström.
1598 deltar en svensk fänrik i slaget vid Stångebro. Senare följer han med hertig Karl till Livland (nuvarande Lettland), där blir han skjuten i högerarmen. Id ag sitter hans släkting Barbro Vickström på Folkare släktforskarförening och hjälper Hans Danielsen och barnbarnet Gustav Gunnarsson att söka efter sina rötter.
– Det är mest om det var någon känd i släkten som man inte visste om, svarar Gustav på frågan om vad de letar efter.
– Min mamma är född i Bulgarien så vi fick reda på vad min mormor hette i efternamn.
Föreningen bildades för 26 år sedan. Nu är de runt 300 medlemmar som söker i sin egen historia. I dag har de sportlovsöppet för intresserade. Den som har tur hittar en tjuv eller mördare i släkten.
– Det går att hitta mycket om folk, speciellt om de var tjuvar eller banditer. Då får man reda på hur de ser ut, om de var halta eller lytta, säger Barbro Vickström.
Man kan hitta det mesta på föreningens datorer. Runt 1680 började kyrkan bokföra vigslar, dop och begravningar. I dess böcker går det att hitta människors namn, födelseort och var de dog. Ibland även dödsorsak. Blev någon påkommen med att supa under gudstjänst finns det också med.
Gruppen som sitter framför datorerna säger att det är själva upptäckten som är det mest intressanta.
– Man kan bli lite överraskad. Ju mer man ser desto mer nyfiken blir man, säger Hans Danielsen.

Petter Jerdén
avesta@daladem.se

Annons
Annons
Annons