Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Elin Norén (S): Vaccinering är en solidarisk handling som räddar liv

Annons

Med anledning av de åtta fall av mässling man hittat på Sahlgrenska i Göteborg är det läge att påminna om historien. Före mässlingsvaccinet introducerades i Sverige var mässling en vanlig sjukdom, med större utbrott som omfattade tiotusentals drabbade.

Läs mer: Landstinget erbjuder kostnadsfri vaccination

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom, som sprids via luften och orsakar bland annat hosta, hudutslag och feber, men det är också vanligt med följdsjukdomar som öroninflammation och lunginflammation, och ungefär en på tusen drabbas av allvarlig hjärnhinneinflammation.

Därför är vaccinering också en solidarisk handling som skyddar oss alla.

Bland äldre svenskar har nästan alla haft mässlingen, och många har berättelser om hur dåligt de mådde, om följdsjukdomar och om syskon och vänner som inte överlevde. I början av 1900-talet dog flera hundra om året i mässling i Sverige.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Idag är situationen en annan. Vaccineringen har nästan helt tagit bort risken för att smittas av mässling i vårt land. De tre fall som smittades förra året var samtliga ovaccinerade, och hade smittats utomlands. I det utbrott vi nu ser verkar dock spridningen skett i Sverige, och vi har tidigare fått rapporter om föräldrar som väljer att inte vaccinera sina barn.

De utsätter sina barn för en mycket stor risk. Men de utsätter också övriga i samhället för en risk, eftersom sjukdomen riskerar att spridas vidare, exempelvis till spädbarn som ännu inte hunnit få sin första dos av vaccinet.

Krönika Lennart Götesson: Internet – ett verktyg för vaccinationsmotståndare

Vaccinskeptiker utgår oftast från falska påståenden, och tyvärr gör sociala mediers filterbubblor att personer som redan har felaktig information riskerar att bara mötas av åsikter som bekräftar den egna myten. Hälso- och sjukvården har en viktig uppgift att informera föräldrar med korrekt information, och att möta och bemöta människors oro.

I ett internationellt perspektiv är vaccinationsgraden mycket hög i Sverige, och så också i Dalarna. Det är en viktig del i en barnhälsovård av hög kvalitet och i en hälso- och sjukvård som arbetar förebyggande för bättre hälsa i befolkningen.

Vaccin har varit en del av vårt samhälle i decennier och är en viktig medicinsk framgång. Att vaccinera sig och sina barn kan uppfattas som en fråga för individen, men det handlar egentligen om kollektivet - vi behöver vara tillräckligt många vaccinerade för att stoppa smittspridningen.

Läs mer: Efter Socialdemokraternas valkongress – här är namnen som toppar listorna

Därför är vaccinering också en solidarisk handling som skyddar oss alla, men särskilt mycket de sköraste som riskerar att drabbas hårdast vid ett utbrott.

Hälso- och sjukvården kan, som nu i Göteborg, arbeta med smittspårning för att minska spridningen av mässling, men den självklara åtgärden hos oss alla är ju enkel: vaccinera er och era barn!

Elin Norén (S)

Landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons
Annons
Annons