Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det som har hänt är djupt olyckligt”

/

Annons

Karl-Erik Pettersson (S) är ordförande i kommunfullmäktige. Den som håller ordning på församlingen och ser till att omröstningarna blir regelmässiga. Men han lyssnar också in församlingen noga och har ingen prestige i att ändra en omröstningsordning. Som socialdemokrat anser han att den splittring och de avhopp som skett den senaste tiden inom S är djupt olyckliga.

– Vi måste klara oss ur detta, även LSS-frågan som splittrat partiet, säger han.


Han är en analyserande person och pekar på samhällets komplexitet. Enskilda svarar inte för utvecklingen, betonar han.

– Det var mycket lättare att fatta beslut på 50- och 60-talet när resurserna syntes obegränsade. I dag är möjligheterna och behoven oändliga men resurserna ökar inte. Det var lättare att vara politiker då. att peka ut färdriktningen efter ideologin och fatta beslut som var ideologiskt förankrade. I dag tvingas vi fatta obekväma beslut och då gäller det att vara tydlig och säga att det här är inte är bra men ingen annan möjlighet finns just nu.

Vi träffas i rådhuset i rådhussalen och går förbi ett glasat skåp, ”reliktskåpet”. Här ligger bland annat ett halsband med silverplattor som ser tunga ut. Det är Domarhalsbandet som borgmästaren bär vid enstaka invigningar. Och det är han som bär det.

– I dag väljs inte borgmästaren, det skulle också kunna vara Gahnshag men han har inte gjort anspråk på titeln.

Hans bakgrund gjorde honom medveten om orättvisor och klyftor i samhället, Han föddes i Åkers Styckebruk i Sörmland, hans far var gruvarbetare innan han blev elektriker. Själv jobbade han i verkstaden som arborrare och svarvare. Bruket hade 600-700 anställda och tillverkade valsar som domnarvsvalsar.

Ett bruk var ett slutet samhälle på 50- och 60-talet. I poilitiken var det vänster eller höger. Det blev tydligt för motståndare. Här upptäckte han tidigt orätvisorna i samhället, skillnaden mellan arbetare och tjänstemän med brukspatron som ouppnåelig högst upp. Tjänstremännen bodde i egna villor, arbetarna i längor med små lägenheter.

– Även småsaker som att bara tjänstemännen fick julgranar visade skillnaden.

Det var här hans politiska grund lades.

– För mig fanns inget annat än SSU och vid 14-15 gick jag med.

Han upplevde vänstervågen på 70-talet som ett uppvaknande internationellt och var medlem i FNL, rörelsen som kämpade mot Vietnamkriget. Han höll fast vid SSU men han gick med i många FNL-demonstrationer.

– Det är för lite demonstrationer i dag. En demonstration ger kraft i sig att gå vidare mot ett gemensamt mål.

Han gick Brunnsviks folkhögskola i tre år.

– Det politiska arbetet gick som på räls på 50- och 60-talet när folkhemmet byggdes och det fanns resurser. Under 70-talet var löneförhandlingarna framgångsrika. Men under 80-talet blev det svårare. För att gå vidare måste man som politiker bli mer pragmatisk och hitta kompromisslösningar.

Han började som fackligt aktiv i Metall och sedan Handels och han blev politiskt aktiv inom S i slutet av 80-talet, även om han varit medlem sedan slutet av 50-talet. Och han valdes in i kommunfullmäktige i Falun 1988. För 25 år sedan. Och fullmäktiges ordförande – den post som anses finast i församlingen – har han haft i sammanlagt i elva år nu.

Det är illavarslande att politiken i dag ofta går ut på att ha rätt eller fel och det kan ligga bakom en del av S-splittringen, säger han.

– Politiskt arbete handlar om att kunna säga ”Jag delar inte din uppfattning.” Inte säga ”Du har fel.”

– Som absolut sanningssägare stänger du dörren till samarbete. Det är direkt fel och blockerar konstruktiva lösningar. Då är du enbart ute efter att vinna debatten men ett långsiktigt resultat är bättre.

Och ju mer man kan öppna diskussionerna och åsikterna desto bättre resultat på sikt, betonar han.

Han har nyligen genomgått två ganska stora operationer med lyckat resultat, en leveroperation på Uppsala Akademiska och en operation av tjocktarmen på Falu lasarett.

– Jag betalade 80 kronor varje dag jag låg inne. För operationer och allt. Vi har en fantastisk sjukvård men den kostar pengar. Och när alltfler lever allt längre så räcker inte pengarna.

Karl-Erik Pettersson (S) och fullmäktigeordförande pekar på ett alltmer komplext samhälle som en del i det som orsakat S-splittringen.


Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se

Annons
Annons
Annons