Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisas kamp har inbringat 200 000 kronor

/
  • Lisa Johansson tänder ett ljus på internationella barncancerdagen.Foto: Staffan Björklund

Annons

Cancer är en sjukdom som definitivt berör.

Det märktes på fredagen när internationella barncancerdagen uppmärksammades med ljusmanifestationer runtom i landet. På Stora Torget i Falun tändes 300 marschaller – symboliskt lika många som antalet barn som insjuknar varje år i Sverige.
På plats fanns även faluflickan Lisa Johansson, snart 13 år. DD har i flera reportage berättat om Lisas kamp mot sjukdomen - och om hennes webbaserade insamlingar som inbringat mer än 200 000 kronor.
Under fredagen sålde Lisa Johansson även sina egentillverkade smycken – där behållningen oavkortat går till Barncancerföreningen.
Efter DD:s reportage förra sommaren följde ett TV-team från SVT Lisas vardag – hemma, i skolan och på sjukhuset. Programmet sändes den 13:e december – alltså på själva luciaaftonen i barnprogrammet Barn på sjukhus.
Internationella barncancerdagen har uppmärksammats sedan 2002. Från Boden i norr till Ystad i söder – på totalt 20 orter i landet arrangerar och genomför Barncancerfonden tillsammans med lokala barncancerföreningar ljusmanifestationer.
– Det här är ett sätt att synliggöra alla barn som insjuknar i cancer i Sverige varje år, säger Ylva Andersson, Barncancerfondens PR-chef.
Ungefär 300 barn och ungdomar insjuknar varje år i cancer i Sverige. I hela världen omkring 250 000 barn.
De vanligaste formerna av barncancer är leukemier och hjärntumörer – som står för mer än hälften av alla diagnoser. Omkring 80 procent av de barn som får cancer i landet blir friska igen.
– Men det räcker inte, menar Ylva Andersson.
Statistiken för hela världen visar att i genomsnitt sju av tio barn besegrar sin cancersjukdom. Men man måste komma ihåg att endast två av tio av världens barn har tillgång till avancerad medicinsk vård.
Så i vissa delar av världen är överlevnaden så låg som en av tio. Därför är denna dag så viktig.

Staffan Björklund

Annons

Mer läsning

Annons