Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagsida i torskdebatten, tycker fiskhandlare

Annons

Kunderna är helt förvirrade. De vet inte vilket ben de ska stå på. Det säger Tomas Kristenson, fiskhandlare från Göteborg som sålt färsk fisk i fem år i Falun och åtta år i Borlänge.
-- Köper du färsk fisk vet du vad du får, köper du fryst har du ingen koll på fiskens storlek eller var, när och hur den är fångad.

Det har blivit slagsida i torskdebatten, tycker han.
-- I dag vågar ingen butik annonsera om torsk. Nu siktar de in sig på gös i stället. Den är okey. Men då måste du ha koll på att den kommer från Hjälmaren och inte från Baltstaterna.
Och risken är stor att gös, sej och annan fisk som Världsnaturfonden och andra tycker är okey snabbt blir utfiskad, menar han.
-- Effekten av förbudsdebatten blir att den godkända fisken blir mycket hårdare fiskad.
Det är mycket bättre om kunderna frågar var fisken kommer ifrån och tittar på hur den ser ut, betonar han.
-- Jag köper all min fisk i Göteborgs fiskehamn. Och jag säljer ingen torsk som väger mindre än 2,84 hekto styck. Då bör den ha lekt minst en gång. Men köper du torsken i fryst och hoptryckt i block kan den väga 0,5-0,8 hekto styck. Och det är mycket svårare att ha koll på var den kommer ifrån.
-- Dessutom blir den fryst och tinad flera gånger innan den hamnar på matbordet; först direkt på båten, sedan när den fileas och kanske en gång till när den packas.
Han sveper med handen över sin disk och berättar att allt ska säljas under dagen.
-- Annars gör jag mat av det som fiskburgare och annat.
Nu lämnar han över försäljningen till Anna-Carin Carlberg, både sin hörna i Hemköp Svalan i Falun och sin bod i Coop Forum i Borlänge.
-- Nu ska jag sälja från en bod inne i Willy´s i Älvsjö bredvid kötthandlare och andra, en ny saluhallsmodell.
Per Westblom, en av kunderna, pekar på en stor laxfilé och får den vägd; nästan 2,5 kilo. 355 kronor. Det låter dyrt, tycker jag.
-- Fisk är bra mat och det räcker till många, betonar Per Westblom.
-- En bit för 50 kronor räcker till två personer, understryker Tomas Kristenson.
Per Westholm bor i Risholn i Leksands kommun men köper fisk här så ofta han kan men han har inte tagit ställning i torskdebatten.
--Jag är för dåligt insatt, säger han.
Lars "Ludde" Lundh är också en trogen kund i fiskhörnan.
-- De säger så jäkla olika, säger han om torskdebatten, under tiden han funderar på vilka sorter han ska ha i sin franska fisksoppa.
Tomas Kristenson betonar att han möter många kunder som är förvirrade och inte vet vad de ska köpa i stället för torsk.
-- Ena dagen är det okey med pangasius, andra dagen helt fel eftersom den tär på träskmiljön i floderna i Asien.
Han tycker att de stora butikskedjorna måste ta sitt ansvar.
-- Förut kunde de köpa in pallar med 500 kilo fryst tork och sälja ut som lockvara. Då blir det utfiskat. Det är fel att butikerna lägger över ansvaret på kunderna. Ta bort fisken från hyllorna som inte är bra.


KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Annons
Annons