Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livets gouda

Annons

Ett 30-tal finsmakare lyxade till vardagen genom att provsmaka flera dessert-ostar när Bertil Wennberg från Milko föreläste om ostens historia och hur den tillverkas.
- Tio liter mjölk blir ett kilo ost.

Ett 30-tal äldre finsmakare skyndade sig till Skäraton i Mockfjärd under gårdagen när Bertil Wennberg från Milko föreläste om ost och bjöd sällskapet på alltifrån camenbert, grevéost, mögel-ost till prästost och herrgårdsost. Arrangör var SPF Gagnef-Floda och Studieförbundet Vuxenskolan.

Vitaminrik ost

- Ost är det nyttigaste och värdefullaste man kan äta, det är vitaminrikt, säger Bertil.
Av tio liter mjölk blir det ett kilo ost.
- Hushållsosten säljs bäst av alla, förklarar Bertil.
Anna-Lisa Mattsson och Elsa Bäcke är båda barnsligt förtjusta i hushållsosten.
- De andra blir så torra på en gång, säger Anna-Lisa.
Elsa berättar att hushållsosten har haft en given plats i kylen ända sedan hennes barn var små.
- Till smörgås är hushållsost bra, ost är så gott, mycket bättre än kakor.
En som provat på att lagra osten själv hemma i jordkällaren är Carl-Einar Mätare.
- Jag köpte en hushålls-ost strax före jul och julen därpå tog jag fram den igen och det var förbaskat gott.

Framme en timme

Bertil berättar att osten bör ligga framme minst en timme i rumstemperatur innan servering för att smaken ska komma fram. Hans favoritost är allerum.
- Men varje ost har sin tjusning.







ANGELICA LINDVALL
0241-220 70
angelica.lindvall@daladem.se

Annons
Annons