Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brunnsviks böcker räddas

– Det är Sveriges största samling av arbetarlitteratur så det är naturligt för oss. Brunnsvik är också en del av Ludvika så det är viktigt att de blir kvar i bygden, säger kulturnämndens ordförande Ingvar Henriksson (S) som varit drivande i räddningsaktionen tillsammans med Brunnsvikarnas förbund. Biblioteket ska tillfälligt flyttas till det gamla gruvkontoret i Grängesberg som kommunen disponerar. Under 7-9 februari ska böckerna packas upp.

Annons

– Då behövs många starka armar, men vi får återkomma om detaljerna hur det ska gå till. Det känns väldigt tillfredställande att böckerna räddas och vi är glada att kunnat medverka i den, säger ordförande i Brunnsvikarnas förbund Zenita Bergman.

Tanken är att det ska skapas ett publikt bibliotek i Ludvika där böckerna ska finnas tillgängliga för allmänheten, men några beslut kring det har inte hunnit tas ännu.
Anledningen till att böckerna hamnade i containrarna var att Brunnsviks huvudman ABF Nordöstra Stor-Stockholm svek sitt löfte att ta med böckerna till Borlänge dit skolan flyttade efter vårterminen ifjol.
I Borlänge skulle ett nytt bibliotek skapas, men det blev inte av.

Inte heller blev det något av gåvan till det nedbrunna daghemmet Igelkotten i Krylbo som skulle få hela barnboksavdelningen. Om de böckerna finns i containrarna eller inte lär visa sig vid uppackningen. Kostnaden för transporten till Grängesberg ska ABF Nordöstra stå för och ett formellt gåvobrev ska också skrivas säger Ingvar Henriksson.

Svante Isaksson

Annons
Annons
Annons