Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre deltagare i årets Avesta Art

/
  • Cecilia Cronelid deltar i årets upplaga av Avesta Art med ett verk för barn och barnfamiljer. Foto: Ulf Lundén
  • Olov Ylinenpää och Jens Peterson-Berger skall bygga en kyrk- orgel med mänskliga ljud. Foto: Ulf Lundén

Årets upplaga av Avesta Art erbjuder något färre deltagande konstnärer. I gengäld får de ta större plats.

Annons

Verket i Avesta har två starka identiteter. Det är dels den samtida konsten via Avesta Art, dels industriarvet med sitt stål, sin rost och slagg. Det handlar hela tiden om att försöka hålla industrihistorien levande.

Förra året hade sommarutställningen temat Hjärta&hjärna. I år är det ordet Processen som skall knyta ihop samtidskonstens möte med industribyggnadens mörka innersta väsen. Process är lika med förlopp, en pågående rörelse framåt, det sker i både det kreativa och i det mekaniska arbetet. En process kan också vara av naturvetenskaplig art, eller en sak som avgörs i rätten via jurister, domare och åklagare.

Ja, associationerna är många. Varför inte nämna Franz Kafka på en gång när vi ändå pratar rättegång, hans postumt utgivna roman Processen skildrar ju ett dystopiskt samhälle med utsatta människor i centrum, drabbade av en hotfull omgivning.

Nå, i årets upplaga av Avesta Art deltar färre konstnärer men som i gengäld får ta större plats. Det rör sig om konstnärer från både Sverige och andra länder.

Som vanligt värnar arrangörerna bredden, det vill säga här skall finnas både stora spektakulära konstuttryck och nyskapande tekniker. Det skall också finnas plats för mer traditionell bildkonst. Mötet mellan konst och historia skall skapa en inre färdväg där samtiden länkas samman med både dåtiden och framtiden.

Jens Pettersson-Berger och Olov Ylinenpää förenar olika delar av sin yrkesverksamhet. Båda är konstnärer men också tonsättare samt dataingenjör. Deras process eller installation handlar om att bygga en kyrkorgel som skall kunna producera mänskliga ljud. De kommer även att visa upp verket ”Ajna”, en interaktiv elektromekanisk ljudskulptur/musikmaskin.

Dessutom är Avesta Art numera regionens barnbildcentrum. Det kommer bland annat konstnären Cecilia Cronelid att manifestera med sina verk ”building pieces” och ”drawing pieces”. Dessa verk riktar sig framför allt till barn och barnfamiljer, en lek med rumslighet, att bygga upp och riva ned både strukturer och världar.

Avesta Art pågår från 24 maj till 7 september.

ulf.lunden@daladem.se

Annons
Annons
Annons