Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta byar deltar i konstprojektet

/
  • Konstnärerna Marianne Ling och Jonny Svanberg med Udden i bakgrunden. Där blir det liksom förra året utställning i sommar, under rubriken Andrum.
  • Hällpetters Maria Bergström i Svabensverk.

Förra årets sommarutställning med konst i Svabensverk blev en framgång. Nu samlar byn krafterna för en ny omgång. Men i år är inte bara Svaben, utan åtta dala-, hälsinge- och gästrikebyar med.

Annons

”Andrum” blir namnet som byarna enats om.

Förra året ställde Marianne Ling, Marga Boustedt och Sylvia Darnell ut sina konstverk på Udden vid dammen i Svabensverk. Totalt kom tusen besökare för att se konst i naturen. Med tanke på att Svabensverk har knappt fyrtio invånare så var det ett stort antal som såg utställningen. Från början var en del bybor skeptiska till arrangemanget. Men det vände.

– Det kom att engagera hela byn. Vi hade verkstad i stallet och det blev byns samlingspunkt, säger Maria Bergström.

Utställningen väckte också intresse på andra orter som ville ta del av erfarenheterna.

Hällpetters Maria Bergström, som höll i trådarna, är nu med och driver ett utvidgat konstprojekt vidare. Svabensverk som ligger precis på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland blir navet. Sju andra byar i lika många kommuner deltar.

I Svabensverk fortsätter Marianne Ling och Marga Boustedt att ställa ut vid Udden. Ny i sammanhanget är Jonny Svanberg, konstnär som flyttade till Svabensverk från Svartnäs förra året. Arbeta i lera är något som de tre har gemensamt. De ägnar sig också åt måleri. Jonny Svanberg kommer att sitta och jobba inför publik i Forsladan vid Udden i sommar. Hit ska också skolklasser och konststuderande komma och delta.

Det är en trolsk miljö med den skogiga Udden, den brukspräglade ladan och forsen som brusar i bakgrunden. Tillgängligheten för rörelsehindrade förbättras i sommar.

Jonny Svanberg vill gärna ta fram gammal mytologi knuten till bygden i form av berättelser och sagor. I sommar blir det också workshops bland annat i rakubränning och eldskulptur.

Projektet har sökt pengar från Postkodlotteriets kulturstiftelse som bidrar med 800 000, och från länsstyrelsen. Det hela betraktas både som konst- och landsbygdsprojekt.

– Konst och kultur bidrar till att skapa livskvalitet, tillhörighet och gemenskap, säger Nisha Besara, general manager vid Postkodlotteriets kulturstiftelse.

Utställningen invigs den 15 juni och pågår hela sommaren fram till den 31 augusti. Mer kan läsas på www.konstibyn.se.

Annons

Mer läsning

Annons