Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre dalakonstnärer på Liljevalchs vårsalong

/
  • Ett av två verk av Alexandra Jarosz Laszlo som antagits av juryn till Liljevalchs Vårsalong 2018.

Alexandra Jarosz Laszlo och Gabriel Jonsson från Falun samt Monika Wennergren från Orsa har blivit antagna till Liljevalchs Vårsalong 2018.

Annons

Aleksandra Jarosz Laszlo från Falun hade för två år sedan en stor separatutställning i Rättviks konsthall. Undertecknad fann hennes bilder oavbrutet tankeväckande. Rubriken för hennes utställning löd "The Tacit Dimension" vilket betyder ungefär det underförstådda, stillatigande, tystlåtna och fåordiga. Konstnären tog spjärn mot hemmet, familje- och kvinnolivet.

Monika Wennergren från Orsa är också ett välbekant namn för den som följer dalakonsten på nära håll. Hon har en lång rad utställningar bakom sig och har även tidigare varit med på Liljevalchs vårsalong. Monika Wennergren sysslar framför allt med måleri.

Skulptören Gabriel Jonsson har sin ateljé på Nisserska Huset i Falun. Han har gjort en grupp med sex tyska filosofer som bär varsin katt. Det handlar om Friedrich Nietzsche, Martin Heidegger, Karl Marx, Hannah Arendt, Hildegard av bingen och Immanuel Kant.

Totalt 137 konstnärer visar 284 verk i 2018 års upplaga av Liljevalchs vårsalong. Utställningen öppnar den tolfte januari. Lokalerna är som bekant nyrenoverade. Vårsalongen håller öppet i tio veckor fram till den 25 mars. Juryn hade att ta ställning till 2423 ansökningar, varav nästan två tredjedelar från kvinnor. Av de 137 som antogs var 79 kvinnor och 58 män, och medelåldern är 49 år. Yngst är en 19-åring från Norrköping och äldst, i år liksom förra året, veteranen Siv Appelqvist från Lund som 2018 fyller 93.

Det är fortfarande måleri som är den dominerande tekniken med 131 verk, inklusive blandteknik med måleri som grund. Därefter kommer teckning med 41, skulptur 28, grafik 24 och textil 23.

I årets jury ingick konstnärerna Sara-Vide Ericson och Dan Wolgers samt författaren Lena Andersson och med Liljevalchs chef Mårten Castenfors som ordförande.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons