Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spel om kvinnokampen inom socialdemokratin

I Brogården, Morgårdshammar, bodde Charlotta "Lotta " Karlsson och hennes make Carl Wilhelm i början av 1900-talet. Charlotta Karlsson var en av dem som startade socialdemokratiska kvinnoklubben i Smedjebacken. På lördagen var det premiär för ett skådespel om händelserna.

Annons

"Lotta-ett lokalhistoriskt drama anno 1908" heter spelet. Det framförs vid Lottas trädgårdscafé, den gård där Charlotta Karlsson och Carl Wilhelm levde. Manusförfattarna Jeanette Lundin och Svante Andersson som regisserar har letat fram den historiska dokumentationen i arkiv och tidningsartiklar.

Den nya kvinnoklubben håller möte och försöker locka medlemmar.  Fr v Lotta, Agnete Hebert , Hilma Hovstedt,  Kristina

1908 var det ett tjugotal år sedan Socialdemokratiska arbetarepartiet bildades. Lotta Karlsson var kvinnoklubbens första ordförande under 19 år i Smedjebacken. Hon var också en av initiativtagarna till kooperativet Svea i Västansjö (mjölkboa) och en av de första kvinnorna i kommun- och landstingsfullmäktige.

– Den politiska historien i spelet är sann men sen har vi skapat figurer. Om paret Lotta och Carl-Wilhelm finns nästan inget skrivet, säger Svante Andersson.

Spelet innehåller dramatik samt en viss humor i ett par av rollerna. Det börjar med att den nybildade kvinnoklubben håller möte med Hilma Hovstedt från Halmstad som inbjuden talare. Hon reste runt i landet och agiterade för kvinnlig rösträtt. Här håller hon ett brandtal för att kvinnor ska organisera sig och ansluta sig till klubben. Men mötet störs av några karlar som häcklar kvinnorna och deras förening: "kärringpladder". Kvinnorna ska vara hemma och ta hand om barnen. Kvinnorna ger svar på tal, både med kloka och bitska repliker. " Den som ska uppfostra andra kan väl inte själv vara träl".

Karlarna gillar inte att kvinnfolket bildar en klubb.  Fr v Johan Malmsten (Albert), Stefan Dorg och Göran Norling.

Det förs hela tiden en dialog mellan lägren. Men spelet tar fram det stora motstånd som fanns mot kvinnors inträde i samhällets beslutande församlingar. Kvinnlig rösträtt infördes först 1921. När kvinnoklubben i Smedjebacken höll parentation över den bortgångna Charlotta Karlsson 1945 talades det om "vår klubb i dess första svåra tid".

Lotta, Agnete Hebert, försöker övertala Hulda, Vanja Larsson, att gå med i den socialdemokratiska kvinnoklubben.

I spelet skriver ett par kvinnor in sig i klubben, andra tvekar eller vågar inte. Pigan Anna säger att hon ända aldrig har tid att gå dit. Konflikterna sätts på sin spets i en skildring av kvinnomisshandel. Hulda pryglas av sin berusade man Albert när hon berättar att hon gått med i socialdemokratiska kvinnoklubben. Albert försvaras av hans kumpaner, som hävdar att i hemmet är det han som bestämmer. Men Hulda får en fristad hemma hos Lotta.

Den kuvade hustrun Hulda, Vanja Larsson,  berättar för maken  Albert, Johan Malmsten, att hon gått med i kvinnoklubben.

Även det dåtida superiet tas upp. Lottas make Carl Wilhelm är till skillnad från de andra nykterist, medlem i IOGT och inte heller från början övertygad socialdemokrat. Han grälar på " en arbetarklass som inte bryr sig och bara super".

Både Carl-Wilhelm och Lotta är besjälade av något mer än kampen för det materiella. De talar om skönheten. " Den som en gång sett skönheten kommer att hata fattigdom och förtryck", säger Lotta.

Spelets stora förtjänst, förutom det lokalhistoriska, är att påminna om den kamp som förts för kvinnors rättigheter genom åren- och att den fortfarande behövs. Det är lätt att dra paralleller till dagens näthat och att kvinnomisshandel, som långt in på 1900-talet betraktades som en privatsak, fortfarande är ett stort samhällsproblem.

En del av skådespelarna kommer från Flogbergsspelet som ligger nere i år på grund av ras i gruvan, andra har liten erfarenhet av skådespeleri. Det är ändå en ganska jämn föreställning spelmässigt, även om några övertygar lite extra.

Fakta: Lotta-ett lokalhistoriskt drama anno 1908

Manus Jeanette Lundin, Svante Andersson

Regi: Svante Andersson

Medverkande: Johan Malmsten, Gunbrith Strandberg, Lennart Persson, Agnete Hebert, Lisbeth Edling, Vanja Larsson, Göran Norling, Kristina "Kia" Andersson, Stefan Dorg, Camilla Draiby.

Annons
Annons
Annons