Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardagen för skiftlaget på järnverket blev utställning och bok

Ända sedan han var liten har Henrik Hansson sett arbetare försvinna in genom grindarna vid Västra porten. Nyfiket hängde han på ett skiftlag, och det som var tänkt som en liten utställning på SSAB blev en större på biblioteket, samt en bok.

Annons

– Ända sedan jag var liten har jag tyckt det var spännande med de där grindarna. Människor lufsade in på morgonen och kom ut på eftermiddagen, och jag hade ingen susning om vad det gjorde, säger Henrik Hansson.

Numerar jobbar han som fotograf en hel del åt SSAB, så nu har Henrik bättre koll på vad som händer inne i järnverket. Men han ville ändå veta mer om dagarna innanför grindarna.

– Det flesta jobb innebär ju korta besök, men jag ville dröja mig kvar och skildra någon slags vardag, säger han.

Fotografen Henrik Hansson ställer ut bilder på SSABs skiftlag B. Och tillsammans med Anna Östlund har han nu gjort en bok och dem.

Under drygt ett år har han följt B-laget på SSAB, ett av de fem skiftlagen på avdelningen för akut service. I det gänget finns elektriker och mekaniker som rycker ut och reparerar i hela verket när ordinarie personal inte har rätt kompetens.

– Ibland har det blivit två gånger i veckan, ibland bara en gång i månaden. Jag har haft deras skiftschema och jag tror att de tyckt det varit okej, även om de som de flesta andra klagat över hur drygt det är att bli fotograferade så har de nog innerst inne tyckt att det varit kul. Och igår märktes det att de hade roligt på vernissagen, säger Henrik Hansson.

Delar ur B-laget som rycker ut när något behöver fixas i verket: Peter Karlsson, Krister Haglund, Anders Gustafsson, Thomas Johansson. Tillsammans med Anna Östlund som skrivit och fotografen Henrik Hansson.

– Det jag upptäckte om det här arbetslaget var hur måna de är om varandra och hur bra de fungerar ihop. De hjälps åt, stöttar varandra i en ofta pressad arbetssituation, säger Henrik Hansson.

Vernissagen var på fredagen i Borlänge bibliotek. Från början var det tänkt att bli en liten utställning i personalmatsalen Blå lågan, men Henrik Hansson ville ha plats för mer än ett tiotal bilder, så det blev ett 40-tal på biblioteket i stället.

Och det blev en bok med runt 200 bilder. Anna Östlund som är journalist och informatör på SSAB i Borlänge har intervjuat och skrivit.

– Det är roligt att det blev en bok också. Det har varit svårt att välja bilder till utställningen, säger Henrik och berättar hur han tagit hjälp av kollegan Hasse Ericsson och av Anna Östlund.

– Ibland kan man ju bli riktigt förtvivlad när de velat ta bort en bild. Jag kan ju ha inbyggda känslor från fototillfället, och se saker som de inte ser, säger Henrik Hansson.

Vernissagen var den 9 juni på Borlänge bibliotek. Ett 40-tal bilder ställs ut, och 200 finns i den nya boken.

Bilder som handlar om kamratskap i en miljö med många risker.

Fyra mekaniker i skiftlag B har intervjuats av Anna östlund, med fokus på vad det är som motiverar dem att gå till jobbet, dag efter dag.

Utställningen pågår på biblioteket till den 9 augusti.

Fotograf Henrik Hansson ställer ut bilder från SSABs skiftlag B.

Skiftlaget berättar i en film hur det är att jobba å SSAB och skiftlag B.

Annons

Mer läsning

Annons