Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affärsmän från Kina reser till Dalarna för att lära sig om miljöteknik

Dalarna Science Park vill genom att bjuda in utländska affärsmän skapa intresse för svensk mijöteknik och utveckla kunskap som förhoppningsvis kan leda till affärer. Intresset har hittills varit stort – sedan hösten 2016 har de tagit emot 51 förfrågningar varav några grupper redan har varit på plats.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Förvaltningsrätten: Peter Egardt gjorde fel när hyreskontrakt för 20 miljoner tecknades

Tunabyggens förändringar oroar Kersti: "Jag ligger sömnlös om nätterna"

TV: Tuff prövning för Dalarnas nya sjöräddare

SÅ KÖPER DU PLUS

Intresset för svensk miljöteknik är stort hos många utländska företag, organisationer och regioner. Många reser långväga för att besöka Dalarna för att lära sig om arbetet här. Framför allt har företag från Kina blivit allt mer intresserade av att lära sig om hur företag och organisationer samarbetar, och även av att investera i svenska miljöteknikbolag.

– Det känns jättekul att de är intresserade, speciellt i svensk miljöteknik där vi kan lära ut om det till ett land som faktiskt har mycket problem. I sin femårsplan har de skrivit in att de måste jobba hållbart för bättre luft, vatten och klimat samt arbeta för att minska utsläppen, berättar Ann-Louise Larsson, kommunikationsansvarig på Dalarna Science Park.

Sedan hösten 2016 har Dalarna Science Park tagit emot 51 förfrågningar, varav 11 grupper redan har kommit på besök och ytterligare 15 grupper av affärsresenärer väntas komma till Dalarna.

– De besök som har varit har gått bra, och alla har kommit. De har bland annat fått träffa olika företag och organisationer som Region Dalarna eller Falu Energi och Vatten, om de till exempel vill lära sig mer om vattenrening. De vill också lära sig mycket om sophantering och då besökte de återvinningscentralen för att se hur man förbränner sopor, säger Ann-Louise Larsson.

Kinesiska affärsmän reser lång väg för att lära sig om Sveriges miljöteknik.

De som tidigare har rest hit från Kina har framför allt varit intresserade av vattenrening, kompostering, återvinning av sopor, gruvhantering efter nedläggning av gruvindustrier, besöksnäringen och svenska finansiering- och banksystem.

– Vi förstod att det fanns ett viktigt syfte med att andra länder får lära sig av Sverige som är duktiga på det här, samtidigt som vi ser det som en affärsmöjlighet. De betalar oss för att få ett inbjudningsbrev som skrivs under av en statlig organisation, och på så vis får de möjlighet att skaffa visum. Vi har även en exklusiv överrenskommelse med en resebyrå i Stockholm som möjliggör det, förklarar Ann-Louise Larsson.

Varför intresset är så hett för just Dalarna förklarar Ann-Louise Larsson att det beror på en kollega till henne, Anders Sundvall, som är mycket engagerad i Dalarna och arbetar både nationellt och internationellt med hållbar affärsutveckling. Anders Sundvall märkte att många från Kina var intresserade av Sverige.

– I Dalarna har vi många företag inom miljöteknik, och det har även visat sig att vi har varit duktiga på att paketera det här. Några andra län har också gjort det, men inte riktigt lika tydligt som det vi gör, säger Ann-Louise Larsson.

För de företag som letar kunder i ett annat land är det viktigt att investera i relationer och kontinuitet samt inhämta kunskap om landet och den rådande kulturen. Affärsbesöken, som även kallas technical visits, är därför ett bra tillfälle för företag och organisationer att lära sig mer om hur man gör affärer med andra kultur.

Hittills har de inte riktigt nått fram till målen om att skapa affärer genom att bjuda in företag, men de har sett tendenser. Det är dock en lång process och Ann-Louise berättar att de inte riktigt är där än.

– Det är mycket med kulturen, det ska stämma överrens med känslor och finnas acceptans, förståelse och respekt för varandra, avslutar Ann-Louise Larsson.

Syftet med projektet är att det ska utvärderas och eventuellt kommersialiseras. Två personer med kinesiskt ursprung är även anställda av Dalarna Science Park för att ansvara för kontakter mellan delegationer, företag, nätverk och organisationer.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons