Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Landstinget Dalarnas halvårsrapport är undermålig

Landstinget Dalarnas senaste halvårsrapport är återigen undermålig. Trots kritik förra året innehåller årets rapport samma floskler som förra året om vad som eventuellt händer vid årets slut i form av en årsprognos, skriver Bo Brännström (L).

Annons

Liberalerna anser att Landstinget Dalarna måste styras av den av fullmäktige fastställda budgeten och det görs det inte idag, skriver debattören Bo Brännström.

Landstinget Dalarna har svårt att få ihop sin ekonomi inom hälso- och sjukvården men framförallt meddela medborgarna i Dalarna hur allvarligt ekonomiskt läge hälso- och sjukvården befinner sig i. År efter år går det minus. Årets sparpaket som lagts har inte påverkat landstingets ekonomi i någon större betydelse.

Trots kritik förra året innehåller årets rapport samma floskler som förra året om vad som eventuellt händer vid årets slut i form av en årsprognos.

Återigen får förtroendevalda och medborgarna en halvårsrapport från Landstinget Dalarna, som inte är en halvårsrapport utan en gissning om hur stora underskott/överskott som hälso- och sjukvården får vid årets slut, dvs en prognos. Samma sak skedde även förra året. Någon delårsrapport, där den av fullmäktige fastställda budgeten verksamheterna styrs emot, presenteras inte. Landstinget Dalarna verkar inte förstått att budget jämfört med verkligheten (utfall) ska redovisas och inget annat i en delårsrapport!

LÄS OCKSÅ: (S): Underskottet är vänt - dags att Sveriges ekonomiska styrka kommer alla till del

Liberalerna anser att Landstinget Dalarna måste styras av den av fullmäktige fastställda budgeten och det görs det inte idag. Landstinget måste redovisa rätt så att medborgarna och de förtroendevalda inte luras att tro att det ser bättre ut än verkligheten. Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård uppvisar ett minusresultat på ca 89 miljoner jämfört med budget. 4198 tkr (tusentalskronor) jämfört med budgeterade 4109 tkr. Även om hela landstinget visar ett plusresultat så beror det inte på den egna verksamheten. Det finns två saker som gör att landstinget går plus, dels en buffert på 50 miljoner kronor och ökade prognosticerade skatteintäkter. Liberalerna anser att landstingets ekonomistyrning inte fungerar och måste visa verkligheten!

LÄS OCKSÅ: Större plus än väntat för landstinget

Sparpaketet är på 70 miljoner. I halvårsrapporten berättas att nästan inget av det sparpaket som lagts 2017 har verkställts. En årsprognos är ju en gissning om vad resultatet ska bli vid årets slut! Landstinget Dalarna gissar eller förväntas därför att vid årets slut, hälso- och sjukvården ska visa ett minus på 82 miljoner. I rapporten och media framhåller majoriteten att Landstinget Dalarna förväntas att uppnå resultatet i 220 miljoner, men detta konstaterar man när halva året återstår!

Till sist vill vi i Liberalerna också att Landstinget Dalarna ska ge verksamheterna sin budget innan året är slut. I juni beslutar landstingsfullmäktige om en rambudget för närmsta året, novemberfullmäktige justerar rambudgeten. Idag sker fördelningen av budgeten i slutet av januari eller i början av februari vilket gör att hälso- och sjukvården inte vet vilka pengar som de har att röra sig med förrän i februari/mars. Vi i Liberalerna anser att det är dags att Landstinget Dalarna ger medborgarna en verklig årsrapport om hur det verkligen ser ut med ekonomin i landstinget.

Bo Brännström (L), oppositionsråd Liberalerna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons
Annons