Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Moderaterna: Har personlig assistans blivit en klassfråga?

Annons
Pia Jansson, rullstolsburen kommunpolitiker för Moderaterna i Gävle är kritisk till regeringens hantering av LSS.

Regeringen är på väg att rasera den trygghet som vi i Sverige har arbetat upp under årtionden. Det som berör mig och ligger mig varmt om hjärtat är LSS personlig assistans. En valfrihets- och rättighetsreform som infördes under Carl Bildts dåvarande regering i början av 90-talet med Bengt Westerberg som ansvarigt statsråd.

Debatt: Fusket i LSS är överdrivet – vi behöver stå upp för en utsatt grupp

Jag har en funktionsnedsättning på grund av MS som innebär att jag är förlamad från axlarna och neråt och ändå jobbar jag aktivt som politiker i Gävles kommun och Region Gävleborg.

Jag har fått Gävlebornas och Gävleborgarnas förtroende att sitta i Kommunfullmäktige och Regionfullmäktige, styrelseledamot i Gavlegårdarna, ordförande i Jävsnämnden och som ordförande i Moderaternas valberedning, nämndeman i Gävle Tingsrätt med mera.

Det här räknar jag inte upp för att jag vill visa hur många uppdrag jag har utan för att visa att jag har möjlighet att göra allt detta tack vare mina personliga assistenter som är oumbärliga för mitt dagliga liv. De gör allt för mig från det att jag ska kliva upp på morgonen tills att det till exempel kliar på näsan mitt i natten eller att jag är varm och törstig. Mina assistenter sover här i ett eget rum om natten och finns som hjälp alla dygnets timmar.

Återställ LSS till dess ursprung och låt alla människor få ett värdigt liv och leverne!

Och då kommer vi till pudelns kärna, varför har den rödgröna regeringen angripit just den personliga assistansen och Sveriges funktionsnedsatta som är i behov av den livsavgörande hjälpen?

Är det som Arbetarbladets ledarsida skrev nyligen, en cynisk uträkning om att miljöpartiet och socialdemokraterna anser att vi 16 000 personer som är LSS berättigande är en så liten grupp att ingen bryr sig om nedskärningarna för oss?

Läs mer: Regeringen vill snabbutreda assistans-ersättningen – Försäkringskassans omprövningar stoppas

Det är inte rimligt att föräldrar med sjuka och funktionsnedsatta barn nekas assistans eller att människor mitt i livet är tvungna att gå och lägga sig för natten redan klockan tre-fyra på eftermiddagen.

Alla människor har rätt till ett värdigt liv eller vill regeringen att vi ska gå tillbaka till att vi har institutioner där vi funktionsnedsatta lämnas in och att det är bara de med god ekonomi som kan ta hand om sig och de sina?

Dikt: LSS - Lagen som havererade

Finns det någon från Miljöpartiet, Socialdemokraterna eller i regeringen som rakryggad kan ställa sig upp och svara på denna fråga och erkänna att de har gjort fel?

Återställ LSS till dess ursprung och låt alla människor få ett värdigt liv och leverne!

Pia Jansson, Beroende av LSS och förtroendevald inom Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons
Annons
Annons