Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk ledare: Invandrarna röstar

Artikelserie
100 år av solidaritet

Dala-Demokraten fyller hundra år och det är hundra år av ställningstaganden, i stort som i smått. Tidningen startades 1917 i en tid när arbetarrörelsen kämpade mot överklassförakt och borgarpress som gjorde vad de kunde för att ta död på den. I ett sekels tid har tidningen kämpat för de soldariska värdena och vi fortsätter att göra det än i dag.

Annons

Dala-Demokraten 27 november 1974

Valet 1976 får invandrarna kommunal rösträtt. Utredningen är snart färdig och orsakar ingen strid. Invandrarnas betydelse för Sveriges ekonomi och näringsliv är odiskutabel. Det finns för all del många mörka fläckar, t ex att invandrarna lätt hamnar i de smutsigaste och sämst betalda jobben, men invandrarnas arbetsinsatser blir inte sämre för den skull, snarare tvärtom.

Invandrarnas betydelse för Sveriges ekonomi och näringsliv är odiskutabel

Carlo Cabra kom till Sverige 1949. Han var en av de första arbetskraftsinvandrarna som hämtades upp från Italien för att arbeta inom den svenska expanderande industrin. Här står han vid en parallellsvarv.

Språksvårigheter, annorlunda kulturmönster och bristande utbildning spelar in. Så som de ekonomiska lagarna alltjämt fungerar kommer invandrarna i kläm. Ingen skall tro att den kommunala rösträtten i ett slag löser invandrarnas problem, men den ger dem en berättigad delaktighet i samhällets utformning. Erkänner man invandrarnas ekonomiska betydelse och avkräver dem skatt, så bjuder konsekvensen att de får kommunal rösträtt.

VPK:s partiledare C-H Hermansson talar i riksdagen 31:a januari 1973, om den internationella solidariteten och anser att den invandrande arbetskraften bör få rätt till kommunal rösträtt.

En del praktiska detaljer måste dock lösas. Det behövs en kvalifikationstid och en varaktighet i boendet. Det skulle vara orimligt om de som invandrade några månader före valet fick rösta och kanske sedan flyttade från alltihop. Man måste också begära att invandrarna behärskar språket hjälpligt och känner svenskt samhällsliv. Annars blir rösträtten inte meningsfull. Skulle dessutom invandrarpartier bildas, så uppstår snarast risken för konfrontation och isolering.

Läs också: Vänta med färg-tv!

Invandrarnas kommunala rösträtt förutsätter ordentlig hjälp åt invandrarna. En grundförutsättning är att den obligatoriska språkundervisningen, som fastställts i lag, verkligen fungerar.

I Agas verkstäder på Lidingö arbetar italienske Armando Alberghetti (t h) tillsammans med sina svenska kollegor, 1961.

Invandringen måste som hittills vara reglerad. Arbetsgivare skall inte tillåtas att hursomhelst importera utlänningar som isoleras i restaurangkök eller vid löpande band och som lämnas vind för våg vid nästa konjunkturavmattning. Den kommunala rösträtten skulle kännas innehållslös.

Läs fler historiska ledare: Kvinnlig tronföljd

En Guds välsignelse

Oljekrisen växer

Annons
Annons
Annons