Annons

Annons

Annons

Trav

Jouko Pärssinen var en av landets hetaste travtränare på 1990-talet

För Jouko Pärssinen var valet enkelt. Familjen och hälsan gick före framgången. Han gick från ett sjudagarsjobb med 16-17 timmars arbetsdagar till ett mer normalt liv.
- Jag valde mellan att vara Sverige-champion och pappa och nu lever jag ett ruskigt bra liv, säger Jouko Pärssinen.
Mannen som ville erövra travsverige men som fann lyckan hos familjen och i en mindre rörelse.

Mitten av 1990-talet. Jouko Pärssinen är en av landets absolut hetaste travtränare. I hans stall stod världstjärnor som Running Sea och Indian Silver. Framgångarna ledde till en flytt från Romme till Solvalla och målet var att bli bäst i Sverige. Men framgången har ett högt pris och det priset ville han inte betala.
- Vill man bli bäst finns ingen tid för något annat. Man måste tävla varje dag och helst vinna varje dag. Jag jobbade 16-17 timmar om dagen sju dagar i veckan. Jag sov tre timmar per natt, jag blev folkilsken, grinig och sådan är jag inte egentligen. Jag en är pigg, glad och pratsam person, säger han.

Annons

Annons

Lämnade Solvalla

1998 föddes sonen Joakim och samma år skadade Jouko axeln. Året därpå fick han nog. Han lämnade Solvalla och flyttade tillbaka till Kårbo, Avesta.
- Jag hade viktigare uppgifter i livet. Jag var pappaledig 2,5 år och kurerade mig både mentalt och fysiskt.
Hösten 2002 kände han att suget kom tillbaka och han startade i gång en mindre tränarrörelse. Och på den nivån har han hållit sig. Att bli en stortränare igen har han varken lust eller tid med. Familjen är alltför viktig för det. Joakim är en aktiv kille som sysslar med gokart, orientering och simning. Med ett tiotal hästar i stallet och en halvtidsanställd i stallet kan han leva ett normalt pappaliv.

Du tvekade aldrig att börja med trav igen efter allt som hände?
- Jag kan inget annat än travet. Vad skulle jag göra annars, bli brevbärare? Jag kan yrket och det är ett fascinerande jobb.
Pärssinens rörelse är annorlunda jämfört med många andra mindre tränare. Dels vill han inte ha för många starthästar och dessutom är han numera ”underleverantör” till framgångsrika Timo Nurmos. När Nurmos behöver hjälp att träna igång en häst hamnar den ofta hos Pärssinen. Normalt har Pärssinen två-tre Nurmos-hästar i sitt stall.
- Många stortränare har det upplagt på det viset. Nurmos är bra att jobba med, vi har en uppgörelse att jag har hästarna hos mig så länge jag anser det behövs. Ungefär en månad innan de är startklara går det tillbaka till Timo.
Vilka av hans hästar har du haft i stallet?
- Det spelar ingen roll, jag vill inte skryta.

Men du måste väl ha del i hans stora framgångar?
- Nej, det är inte min förtjänst. Nurmos klarar sig bra utan mig. Men visst är det kul att se att när hästar jag har haft hos mig går tillbaka och klarar sig bra.
Att vara hemma på gården och jobba passar honom bra i hans nya liv. Han vill inte tävla för mycket.
- Upplägget med Nurmos gör att jag slipper ha hästar i stallet som jag måste tävla med. Jag älskar att tävla men det tar så mycket tid och jag orkar inte med det. Jag lägger hellre ner tiden på grabbens gokarttävlande, på min fru och att jaga med min vorsteh.

Lockar det inte att plocka fram en riktig stjärna?
- Självklart. Men det gäller att hitta hästarna som kan bli något och det går inte att hitta en välsatammad ettåring för under 200 000 kronor. Ska man göra sådana affärer måste man ha lädret i ordning, annars är det ingen bra affärsidé. Men det är klart att det är kul att stå i vinnarcirkeln efter ett storlopp och veta att just den dagen var det jag som gjort allt rätt och haft hästen med bästa formen.

När du var som störst på 1990-talet hade du ett rykte om dig att träna hårt?
- Jag tränade kanske inte hårdast. Men jag tränade längre distanser, oftare och med fler intervaller. Tack vare pulsklockan hade jag bra kontroll på hästens form och jag får hästarna till bra skick utan skador. Är det något jag bidragit med till svensk travsport är det pulsklockan, när jag började med den var det mig veterligen ingen annan som använde en sådan, säger han.

Använder du samma träningsmetoder i dag?
- Grundprincipen är densamma. Men jag har förfinat metoderna och jag gör färre misstag för varje år.

Hur tror du att ditt liv ser ut om fem-tio år?
- Jag vill inte ändra mitt nuvarande levnadssätt. Jag vill vara hemma på kvällar och nätter och jag vill ha sju-tio trevliga hästar att jobba med.


Lars Ingvar Eriksson


Fakta Jouko Pärssinen

Ålder: 52 år
Familj: Hustrun Anna-Karin Jonsson och sonen Joakim, elva år samt tre hunder och en katt.
Bor: Kårbo, utanför Avesta.
Intressen förutom trav: Många. Bland annat gokart med pojken och jakt.
Förebilder inom travet: Ingen speciell. Men jag har stor respekt för Stig H Johansson och han sätt att driva sin rörelse och hur han vårdar sin profil. Hans yrkesskicklighet är beundransvärd.

Hästar som Pärssinen minns från sin tränarkarriär:
Nilema Pearl var speciell. Hon fick bara göra två starter hos mig innan hon flyttades till Tyskland. Hon hade oturen att födas samma år som Ina Scot, Zoogin och Bolets Igor. Annars hade hon varit solklar kulletta.

Magnus Spin kommer jag aldrig att glömma. Han kom till mig som en elak sexårig hingst. Efter kastrering blev han snäll, trevlig och började tävla framgångsrikt.

Frosts Domino kom till mig som femåring med knappt 12 000 kronor på sig. Sedan gick han bättre än vad han egentligen var. Han hade samma egenskaper som en humla, en humla ska egentligen inte kunna flyga.

Smoke Puff startade 102 gånger vann 37 gånger och var på plats 67 gånger. Sådana hästar finns inte nu.

Annons

Annons

FAMILJEN FÖRST. Jouko Pärssinen lever ett helt annat liv än på 1990-talet. Hästarna finns kvar i men numera är familjen det viktigaste. Han flankeras av sonen Joakim och hunden Totte.Foto: Lars Ingvar Eriksson

ELVA HÄSTAR. I Jouko Pärssinens stall finns i dag elva hästar. Alla är inte i hans träning och alla är inte starthästar. M.T Calvados är en av hästarna han tävlar med.

ANDRA HÄSTKRAFTER. Förr var det fyrbenta hästkrafter som gällde. I Jouko Pärssinens nya liv finns det även plats få fyrhjuliga hästkrafter. Sonen Joakim tävlar i gokart.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan