Annons

Annons

Annons

Borlänge

De gasar på för motorevenemang

De var med i slutet av 70-talet och minns evenemanget på Romme med entusiasm. Nu har de beslutat sig för att ersätta känslan av nostalgi och saknad med en favorit i repris eller kanske snarare en pånyttfödelse.

BORLÄNGE
Bakom arrangemanget står Christer Gustafsson och Frank Göransson som beskriver sig själva som två gamla rävar som vill främja det stora bilintresset i Dalarna. Gammal kärlek rostar aldrig, konstaterar de. Trots att det rör sig om plåt och krom så tycks de ha rätt – vissa pärlor verkar ha evigt liv och nu vill båda bereda plats för dem genom att ordna en utställning med ”gamla, nya, ovanliga, fina fordon”.
– Vi har mycket idéer, men vi är bara två, så det gäller att aktivera flera andra, säger Frank.
Helgen den 4 och 5 maj är det dags. Då hoppas de på stor uppslutning, såväl bland publik som aktiva. Datumen har de fått välja för att inte krocka (!) med travet, men att vädret dessutom brukar visa sig från sin bästa sida i början av maj gör inte förutsättningarna sämre. En hel del av aktiviteterna kommer att hållas utomhus, bland annat en traktorutställning.

– Med gamla traktorer – och eventuellt några nya tillverkare, tillägger Frank Göransson.
Traktorer kommer även att synas i tävlingar, Traktorpulling.
– Här kör man med en släde efter traktorn, där man lägger på alltfler vikter.
Det blir också en EPA-träff, avslöjar arrangörerna. Ett evenemang som främst riktar sig till ungdomar, konstaterar Frank och minns en tidigare EPA-träff på Romme som samlade runt 300 fordon.
En veteranbildelsmarknad planeras utomhus medan lokalerna kommer att härbärgera ”inomhusbilar” av alla slag.
– Det blir finbilar, veteranbilar, tävlingsbilar och dragracingbilar, motorcyklar – såväl nya som gamla och ombyggda fordon.
Inomhus kommer det också att finnas plats för företagsmontrar, en form av mässa. Nu hoppas de två idégivarna på stor uppslutning. Sponsorer och intresserade är mycket välkomna, understryker de.
– Ambitionen är att det ska bli en återkommande grej och att förlägga det till travbanan var lämpligt eftersom det funnits här förut, fastslår Christer.
Det känns bra att göra något sådant här just nu, konstaterar de båda som beskriver sitt engagemang som att de varit involverade i bilar sedan mycket unga år.
– Det är viktigt att hålla motorfanan högt, förklarar de och uppehåller sig för en stund vid det stora intresset för Dragracing, framgångarna på tävlingsbanan och de svårigheter klubben mött. Med Hot Rod Show vill de ge något för alla med musik, familjeaktiviteter och målet är något nytt varje timme.
– För oss är det ett helt oskrivet blad, vi vet ingenting om var det hamnar, säger Frank och tillägger att man hoppas kunna luta sig mot fler, annars kan det bli svårt att mäkta med. Det är friskt vågat, hälften vunnet, för de här två som vill ta tillvara hängivenheten i trakterna och temat för i år är givet – Dalarna.

Lena Relte
”Det är viktigt att hålla motorfanan högt”
Traktorpulling
Den som kan köra längst med sitt allt tyngre ekipage vinner i den här tävlingen som har sina rötter i USA på 40-talet. Då var det arbetshästar som drog en logdörr längs en bana och utmed banan stod funktionärer som efterhand hoppade på dörren som blev allt tyngre...
I Sverige kördes Traktorpulling första gången för 30 år sedan i samband med en plöjningstävling i Ystad, enligt Svenska Traktorpullingklubben som även uppger att numera körs cirka fem tävlingar om året i Sverige.

Annons

I Frank Göranssons garage vittnar allt om det stora bilintresset. Bilen av märket Ford Impala är en pärla och fler blänkande skönheter hoppas han och kollegan Christer Gustafsson på när Hot Rod Show återuppstår på Romme i maj. Foto: Johnny Fredborg

Så här ser såg det ut på Romme Hot Rod Show i slutet av 70-talet – Frank Göransson och Christer Gustafsson förlorar sig inte i nostalgi och minnen utan ”växlar upp och gasar på” för ett pånyttfött arrangemang. Foto: Johnny Fredborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan