Annons

Annons

Annons

Annons

Det är du som drabbas!

Regeringens attacker mot löntagarna verkar aldrig ta slut. Nu kommer ytterligare ett förslag om försämringar, denna gång är det LAS-reglerna om tvister vid uppsägning av personliga skäl. Återigen hävdar regeringen att det handlar om förenklingar, återigen är det arbetstagarna som drabbas.
Tänk dig själv. Du blir uppsagd av din arbetsgivare av personliga skäl, facket ogiltigförklarar uppsägningen och din fråga drivs rättsligt för att avgöras i Arbetsdomstolen. Det kan ta tid, i snitt 18 månader. Men är det ditt fel? Man undrar ju. För nu föreslår regeringen att din uppsägning ska upphöra efter 12 månader även om dom inte har fallit.

För dig skulle det få stora konsekvenser. När din uppsägning upphör efter 12 månader, utan att frågan är avgjord, tvingas du söka a-kassa. På a-kassan blir du avstängd i 45 dagar. Inte nog med att avstängningen slår hårt ekonomiskt, tiden därefter får du en a-kassa som redan har urholkats av regeringen, numera kanske den bara motsvarar hälften av din tidigare lön.

Så avgörs tvisten om din uppsägning i Arbetsdomstolen. Du får din anställning tillbaka. Allt frid och fröjd? Knappast. Någon kompensation, i efterhand, för att du tvingats gå på a-kassa och haft 45 dagars avstängning finns inte, även om du har fått rätt i sak. Det kallar regeringen för en förenkling. Och det är du som får ta smällen, kostnaden.
Det är inget annat än oacceptabelt. Regeringens förslag bör hamna i papperskorgen!

Annons

Annons

Lars Halvarsson ordförande IF Metall avd 10 Dalarna
David Sundkvist ordförande IF Metall avd 13 Bergslagen

Återigen hävdar regeringen att det handlar om förenklingar, återigen är det arbetstagarna som drabbas. foto: scanpix

Annons

Annons

Till toppen av sidan