Annons

Annons

Annons

Annons

Rättvik

” Rovdjuren är kommunens fråga ”

Socialdemokraterna i Rättvik har bestämt sig. I ett enhälligt uttalande säger partiet att rovdjurspolitiken ytterst måste avgöras på kommunal nivå.

Max två vargrevir räcker i Dalarna, säger Socialdemokraterna. Bilden är från vargjakten väster om Siljansnäs 2010. MATS RÖNNBLAD

Annons

I ett medborgarförslag föreslås att Rättvik ska bli en vargfri kommun. Frågan kommer upp på fullmäktige på torsdag kväll. Socialdemokraterna går inte hela vägen men säger i ett uttalande att beslut om antal vargar och björnar ska tas på kommunal nivå.
I uttalandet hävdas att antalet vargrevir är för många i Sverige. Detsamma gäller antalet björnar.

– Problemen för exempelvis fårägare, fäbodbrukare och hundägare är alltför kända i Rättvik för att det ska behövas utvecklas ytterligare. Härtill är vargen ett direkt hot mot vårt stora klövvilt exempelvis älg och rådjur, skriver partiet.
Vidare skriver Socialdemokraterna:
– Rovdjurspolitiken måste ytterst avgöras av de som direkt lever med rovdjuren. Enbart så kan en rovdjurspolitik förankras. Detta innebär att avgörande beslut ska fattas på lokal politisk nivå, det vill säga kommunen, med hänsynstagande till eventuella fastställda ramar på nationell nivå.
Socialdemokraterna i Rättvik tycker att två vargrevir räcker i Dalarna:

– Sammantaget innebär det vi sagt att björnstammen i Dalarna måste minskas. Hur mycket får den nu pågående inventeringen visa.
– Vargstammen i Dalarna bör reduceras till 1-2 vargrevir. Övriga landskap måste också ta sitt ansvar om vi ska ha en vargstam.

Annons

Annons

Till toppen av sidan