Annons

Annons

Annons

Falun

De vill att bussen kommer till byn

Svabensverk
Nu kommer en ny förfrågan om justering av kollektivtrafiken mellan Svabensverk och Falun.
”Vi har nu ett nytt år och vi hoppas på att året medför möjligheter för oss resenärer. När vi läser er vision hoppas vi att det gäller även vår resesträcka”.
Så börjar ett brev från Svabensverks Bygdeförening till berörda myndigheter i Falu kommun.

Vid ett möte i Tängergården i höstas lämnade man in en rad förslag om förbättringar för de boende efter vägsträckan mot Falun, ännu har man inte fått något svar.
– Jag talade med handläggaren för kompletteringstrafiken för cirka två månader sedan, han fick mitt telefonnummer och jag väntar fortfarande på svar, säger Göta Larsson.

För att ta sig till Falun måste man beställa taxi som hämtar i Svabensverk 11.05 och har en beräknad körtid till Rönndalen på 55 minuter.
Resan tar dock bara cirka 30 minuter och man får då en väntetid på hela 45 minuter innan bussen avgår till Falun 12.14.
– Det är inte roligt att behöva stå ute i både kyla och regn bara för att taxi tiderna och buss tiderna inte passar ihop, och vi är ju en hel del äldre människor som åker till Falun, säger Inga-Lisa Hansson.

Nu går det heller inte att åka annat än på tisdagar och torsdagar. Och man hinner inte med så mycket under den tid man kan tillbringa i Falun innan bussen går tillbaka.
– Jag som kommer från Övertänger och har min släkt där brukade åka buss och hälsa på, säger Göta Larsson men nu går det inte eftersom taxin inte får släppa av resenärer under resan till Enviken.
I stället måste jag ordna skjuts tillbaka till Övertänger.

– Det måste ju kosta en hel del med dessa taxiresor, säger Marga Boustedt, själv fick jag åka med en taxi som kom ända från Hofors en gång och Göta har åkt tre gånger med taxi från Falun.

– Skall vi hämta ett postpaket i Rönndalen måste vi åka 11.05 och vi är inte hemma förrän 18.30 på kvällen, samma sak bara det fattas lite mjölk, säger Göta och då får vi ju stå ute i flera timmar och vänta. Det finns ju inte ens ett vindskydd i Rönndalen. Tror inte att nå många skulle tycka att det är särskilt roligt det kan ju vara nästan -30 grader kallt också i bland.

Curt Kvicker
curt.kvicker@daladem.se

Annons

Annons


Svabensverksborna vill:

• Att busstiden ändras till att gå från Enviken 10.25
• Att bussen till Lamborn blir permanent och ersätter skolbussen samt att vi får möjlighet att beställa bussen till Svabensverk när vi har behov av resa.
• Att turlista på busstrafik och kompletteringstrafik kommer till hushållen.
• Att kompletteringstrafiken från Svabensverk går tidigast 45 minuter innan bussanslutningen från Enviken till Falun.
• Att X-trafiks seniorkort gäller för resa mellan Svabensverk till Falun.
• Att boka kompletteringstrafik för att besöka boende mellan Svabensverk och Enviken, att taxin stannar vid busshållplats.

– Vi har en jättefin busshållplats mitt i byn men saknar bussen, säger Marga Boustedt, Göta Larsson ochInga-Lisa Hansson. Foto Curt Kvicker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan