Annons

Annons

Annons

Annie Lööf har gjort det omöjligt att kalla sig nyliberal

Det verkligt – och kanske enda – intressanta med tumultet inom Centerpartiet kring det nya idéprogrammet är följande: Här har den libertarianska idén lidit ett viktigt nederlag.

När Annie Lööf nyligen gick ut och stolt deklarerade att hon inte är någon kall nyliberal, ja då har den nyliberala tanken degraderats kraftigt i svensk politik. Annie Lööf har närapå gjort det omöjligt att etikettera sig som nyliberal och det får man tacka för.

Nu har partiledningen hamrat fram ett nytt förslag till idéprogram. Jag började med att läsa det bakifrån, där reservationerna står.
Då visar det sig som väntat att just Stureplanscentern, den libertarianska falangen som är särskilt stark inom ungdoms- och studentförbund, har reserverat sig mot allt möjligt. Bland annat vill den ha kvar förslaget om platt skatt, det vill säga att en höginkomsttagare betalar lika mycket som en låginkomsttagare i andel av lönen.

I det nya programmet har Centerpartiet mer återgått till traditionen. Men vurmen för den fria individen och avskyn för den förtryckande staten – som tydligen aldrig kan ges en omfördelande roll – finns kvar där.
Nattväktarstaten är idealet. Det är också uppenbart att partiet i det nya programförslaget knappast gör reda för den motsättning som ofta finns mellan obegränsad tillväxt och ekologiska principer.
Kommer centern att klara sig kvar i Riksdagen? Ja, det tror jag. Runt-om i landet finns fortfarande en del folkrörelserester kvar och det kan bidra till att rädda dem.

En del av de stödröster från mer nyliberala moderata väljare som partiet försökt leva högt på inte minst i Stockholm kan de nog få behålla ett tag till.
Men Annie Lööf har kvävt en doktrin, den nyliberala, som hon nyss trodde på.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan