Annons

Annons

Annons

Annons

Mora

Ja till motion om vargar

Gunilla Elings Friberg får stöd på disktrikskongressen för kravet på en konsekvensanalys av vargar i närheten av människor.Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Annons

Socialdemokraternas distrikskongress sa ja till Gunilla Elings Fribergs motion om vargarna.
Hon efterlyser en analys om effekterna av varg i närheten av människor.

Distriktskongressen tillade att styrelsen skyndsamt ska ta fram ett socialdemokratiskt rovdjursprogram.
Gunilla Elings Friberg skrev motionen tillsammans med Anders Rosell i slutet av förra året.
– Klockan är nu kvart över tolv vad gäller att få en konsekvensbeskrivning om effekterna av att vi förvaltar varg i samverkan med människor. Vargen kommer mer och mer in i bebyggda trakter och går in på gårdar och in i samhällen. Det uppmäksammas i lokalpressen men sällan i rikspressen.

– Vargen skyr inte längre människan. På landsbygden är djurhållning och jakt en livsstil. Det är faktiskt ibland en av anledningarna till att man väljer att bosätta sig i landsbygden, skriver Gunilla Elings Fibergs i motionen.
– Antalet vargdödade hundar ökar, inte bara jakthundar utan även sällskapshundar, tillägger hon.
– Det finns ytterligheter både bland vargmotståndare och vargförespråkare. Det som nu skyndsamt behöver göras är att regeringen tar sitt ansvar och tar fram en realistisk förvatningsplan. Vill ni att landsbygden ska fotsätta att leva måste ni lyssna på dem som bor där, står det vidare i motionen som distriktskongressen sa ja till i helgen.

I januari beslutade kommunfullmäktige i Orsa att be regeringen om att få bli en pilotkommun utan vargrevir. Förslaget väcktes av Jan-Olof Brandt, SD och fick stöd av kristdemokraten Ulf Björklund.
Hans- Göran Olsson, S höll med Björklund.

– Vargfrågan är en komplex fråga som väcker djup ångest, sa han.
Gunilla Elings Friberg tyckte inte att vargreviren är en kommunal fråga.
– Att som politiker påverka gör vi bäst genom att påverka våra partier. Vi har en motion inlämnad, sa hon på fullmäktigemötet i januari.
Den motionen har nu blivit antagen av distriktskongressen i Dalarna.

Birgit Nilses Gröndahl

Annons

Annons

Till toppen av sidan