Annons

Annons

Annons

Han skriver med psykologisk skärpa


Vattnet i mars
av Mikael Fant
Utgiven av Piratförlaget

2008 debuterade Mikael Fant med romanen med den föga publikfriande titeln Grundläggande genetik. Redan där visade han att han hade gott handlag vad gäller det litterära hantverket, men det är bara att gratulera att han haft is i magen nog att vänta ytterligare fem år innan han ger ut sin andra, i dramaturgiskt hänseende ovanligt lyckade roman.

Bokens epicentrum är urmodern Inga, vars vitala pensionärsliv ödelagts av ett oväntat slaganfall och lämnat en familj i sorg. Alltifrån maken Edvin till det yngsta barnbarnet Jonna som är den som ärvt sin mormors talang. I hemlighet har hon skrivit lyrik och dessutom ett antal kloka brev, där hon ger sina döttrar vägledning, ord på vägen genom varma och livsvisa råd. Men det är Jonna som blir familjens krönikör: allt börjar med en begravning i Nedansjö i Medelpad och slutar på ett studentrum i Göteborg, ett år senare – under detta år förändras tillvaron för dem alla, på gott och ont.

Annons

Annons

Bokens titel syftar på en av Ingas dikter, som dottern Agneta finner i en byrålåda och publicerar i eget namn och vinner ett pris för årets bästa debutant – det första i raden av de minidramer som romanen är uppbyggd av.
De tre systrarna Agneta, Eva och Maja är så olika som syskon någonsin kan bli: Agneta är trygghetsnarkomanen som aldrig velat ta några chanser och bor kvar i barndomshemmet tillsammans med i alla avseenden likasinnad make och de enligt normen föreskrivna två barnen.
Eva är revoltören som tidigt bejakat sin lesbiska läggning och efter en omvälvande kärlek med en jämnårig flicka från ortens pingstförsamling tvingats fly sin inskränkta hembygd.

Maja är ortens skönhet, som till mångas förtrytelse lyckas lägga beslag på traktens mest eftertraktade ungkarl: Timrås lagkapten som förutspås en lysande bana i Kanada. Istället blir allt till aska och det välstånd som den bortskämda Maja omger sig med visar sig vara byggt på skumraskaffärer av tvivelaktigaste slag, där några komponenter är trafficking och knarkaffärer.
Det som imponerar mest i Mikael Fants roman är att han med stor trovärdighet vad gäller psykologi kan skildra såväl kvinnor som män, lika inträngande oavsett om det handlar ett lesbiskt par, varav en är akademiker med genusvetenskap som sitt fält, en halvtidsjobbande före detta hemmafru vars vyer verkar ta slut vid kommungränsen eller en homosexuell portier i Stockholm som aldrig vågat löpa linan ut vad gäller sina konstnärliga ambitioner. Resultatet är en roman fylld av överraskningar, både vad gäller händelseförlopp och oväntade komplikationer i en intrig, som borde tilltala en filmregissör med smak för familjedramer i nutid liksom läsare med sinne för fina psykologiska iakttagelser och oväntade nedslag i samtiden.

Lena S.Karlsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan