Annons

Annons

Annons

Annons

Starka levande bilder

Text: 


Da Capo
Sverige i tiden 1997-2007
Vernissage: lördag 16 mars, kl. 13:00.
Öppet: tisdag-torsdag kl.12-17, lördag kl. 12-15.
Utställningen pågår: 16/3-14/4.

Tillsammans bildar dessa drygt 70 bilder ett gemensamt porträtt av ett land och en tid i ständig förvandling. Sökarljuset rusar inte i det snabba nyhetsbrusets tjänst eller i maktens boningar. Här står fotograferna vid sidan om allfarvägarna och försöker dokumentera något annat. Vi kan faktiskt låna uttrycket ”verklighetens folk”. Vi hittar framför allt människorna, både kända och okända, några arbetar, andra inte. Här finns en åldrad Monica Zetterlund. Det egensinniga får liv och tillerkänns ett mänskligt värde. Fotograferna har en sak gemensamt. Här finns den medmänskliga humanistiska drivkraften. Jag blir smått betagen av dessa bilder i olika format, både i färg och svartvit. Här skildras inte miljöer som övergivna platser och tillspillogivna liv utan precis tvärtom.

Meken fungerar i det här fallet som en mycket bra utställningslokal. Den där speciella lukten av verkstad hänger som bekant kvar i luften. Hela miljön i Meken är lika grovkornig som många av bilderna.

Utställningen har några år på nacken. Den visades första gången 2007 på Arbetets museum i Norrköping. Fotografierna har tidigare varit publicerade i fackförbundsorganet Dagens Arbete. Sedan omgörningen av den gamla fackförbundstidningen Metallarbetaren har tidningen starkt profilerat sig på området. För urvalet står fotografen och formgivaren Tina Enghoff, förlaget Journals redaktör Gösta Flemming och Göran Widerberg på tidningen Dagens Arbete.

Annons

Annons

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se

Fackmöte på Volvo i Umeå. Bilden är tagen av Jenny Leyman och finns i fotoutställningen Da Capo som visas i Meken i Smedjebacken.

Annons

Annons

Till toppen av sidan