Annons

Annons

Annons

Falun

Skidspel med en ny backe

Strålande marssol över det snötäckta Lugnet gjorde Barnens skidspel till en fin vinteraktivitet för barn och föräldrar i helgen. Massor av små tappra skidåkare fyllde Lugnetstadion.
– Pappa jag vill åka igen, sa femåriga Frida Porelius när hon kom i mål.

Då hade hon redan kört två gånger, först 1 500 meter och sedan 600 meter. Men Frida hade krafter kvar i benen och ville åka 1 500 meter till. Mamma och pappa fick hänga med, med lillasyster i vagnen.
Det var 29:e gången som Barnens skidspel ordnades på Lugnet. Evenemanget riktar sig till barn mellan tre och tio år. De väljer om de vill åka 200, 600 eller 1500 meter. Eller att köra flera av sträckorna.

Fyra åriga Aurora Molin tillhörde också de som orkade med flera lopp. Hon var med även förra året, berättade mamma Jennifer Molin.
– Det är ingen tävling och alla får medalj. Det är ett arrangemang på barnens villkor. Det är ingen föranmälan utan bara att komma hit. Vi hoppas på rekord. Förra året åkte 1 700 och året innan 1 850, sa Marie Sandberg-Nilsson, Dalarnas Skidförbund.
1 800 blev det uppskattade antalet deltagare direkt efter arrangemangets slut.
I anmälningsavgiften på 30 kronor ingick en presentpåse som funktionärer, även de barn, räckte över vid målgången. Moa Bergqvist var en av arrangörerna som stod med en knippe plastkassar och delade ut till åkarna.
– Lite jobbigt i armen, sa Moa efter ett pass vid spåret.

Pröva på backhoppning är ett inslag i Barnens skidspel. Det fanns en ny hoppbacke för barn på Lugnet vid skidspelet. Men det var ingen av backarna som ingår i VM-satsningarna, utan en liten mobil övningsbacke. Många barn ville pröva den lilla hoppbacken som går att använda året runt.
– Skidförbundet har köpt in backen. Vi ska använda den för att göra reklam ute på skolor så vi kan värva folk när vi får egna backar här. Förhoppningsvis ska en person jobba lite med rekryteringen. Vi kunde ha mycket folk här, det är stort intresse. Men det är svårt när vi inte har förutsättningar, säger Thomas Nordgren från backhoppningsklubben Holmens IF.
Han var på plats för att stötta åkarna i backen på Lugnet.
Mohammed Khalid var en av de som åkte i backen med förtjusning.
– Det var kul, sa han, och kunde tänka sig att fortsätta med backhoppning.
Förutom Dalarnas Skidförbund är Holmens IF, Korsnäs IF SK, Friluftsfrämjandet och Falu kommun med och arrangerar Barnens skidspel.

Annons

Annons

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se

Många barn och föräldrar fick en fin vårvinterdag i solen vid Barnens skidspel på Lugnet i helgen. 1 800 beräknas ha deltagit i arrangemanget.

Frida Porelius, 5 år, var inte trött fast hon åkt över två kilometer.

Moa Bergqvist var funktionär och delade ut presentpåsar.

Mohammed Khalid tyckte det var roligt med hoppbacken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan