Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

”Trodde det var kört”

Mer än 100 anhängare till de båda kriminella nätverken Hells Angels och Outlaws trängdes i tre rättssalar.

Annons

Hon vaknade av sambons ångestskrik. Rusade ut och fann honom blödande på golvet. Medan två okända slog och högg honom med kniv och kofot. Genom knuffar och slag motade hon iväg dem. Och räddade sambons liv.
– Jag trodde det var kört, berättade den 42-årige gängmannen i rätten.

Då, i parets lägenhet, var det två våldsverkare ur det kriminella nätverket outlaws som så när slog ihjäl den ensamme medlemmen i konkurrerade nätverket red devils.

När målet kom upp i Falu tingsrätt var styrkeförhållandena det motsatta. Sedan ett 20-tal killar i Outlaws svartvita västar och jackor tagit sig igenom historiens största säkerhetskontroll anlände bil efter bil med till slut bortåt hundratalet män i rödvita kostymeringar med Hells Angels-sfärens olika avdelningar. På ryggarna kunde läsas ortsnamn som Karlstad, Eskilstuna, Göteborg, Stockholm men också länder som Greece och Thailand.
Närmare 30-talet poliser höll gängen i Herrans tukt och förmaning. De västklädda styrdes ut i totalt tre rättssalar för att alla skulle få plats. Vid lunch kommenderades de ut i linje, och polisen behövde bara visa ut en av de cirka 120 som kommit för att ge sina kamrater stöd.

Annons

Annons

Efter lunch fanns inte en outlawssymbol i tingshuset.
De rödvita satt och gäspade.
Själva målet bjöd på dramatik. Offrets sambo berättade hur hon vaknat av buller och skrik från 42-åringen.
– Jag har aldrig hört ett sådant skrik. Han skrek i panik. I ångest.
Hon hoppade över sin liggande, blödande sambo. Efteråt kunde den unga kvinnan konstatera att hon blivit slagen med kofot på både armar och i ryggen. Grov misshandel enligt åklagaren Kristofer Magnusson, som undrade hur det hade slutat om hon inte vaknat.
– Hade inte jag ingripit tror jag inte att han hade suttit här i dag...
Om detta höll sambon med. Själv berättade han att han somnat i soffan och vaknat av väsen. Hur två män på okänt sätt trängt sig in och gett sig på honom. Ett hugg med en stor kniv träffade honom i huvudet. Han föll av kraften i slaget.
– Jag trodde det var kört, berättade han i rätten.

När hon förhördes på lasarettet pekade sambon ut en av de åtalade som en av våldsverkarna. Sedan dess har hon ändrat sig. Kommit med bortförklaringar.
Vilket möjligen kan förklaras av gängtillhörigheten. De kriminella nätverken har en tendens att själva lösa sina konflikter och är ovilliga att hjälpa polisen. Rättegången fortsätter i dag.

Gubb-Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy