Annons

Annons

Annons

Annons

Varken tak eller golv i Centerpartiet


De representerar verkligen två skilda världar. Lindkvist är landsbygdens och miljökampens man, Federley hör till den urbana medelklassens nyliberala avantegarde. Folkrörelse och elit står mot varandra i deras gestalter.

Jag hälsar vänligt på båda två. Och jodå – jag har inget emot libertarianism fattad som kulturell frigörelse, viket Federlay står för, men den marknadsliberala utopi han står för ogillar jag lika mycket och delvis säkert av samma skäl som Lindkvist.
Ryms de i samma parti? Jag tror faktiskt inte att de gör det. Visst är det ofta ett tecken på vitalitet att det i ett parti finns hård debatt och olikartade ingångar till frågorna.

Men frågan kvarstår: Varför valde de nyliberala ideologerna just Centerpartiet som spelplan? Svaret på den frågan är kanske på väg att klarna: De övertygade nyliberalerna liknar mer och mer helt enkelt ett slags hemlösa nomader.

De nya moderaterna vill inte veta av dem. Kristdemokratin avskyr dem. Folkpartiet har en socialliberal tradition, om än urlakad, som stöter bort dem. Nyliberaler av Federleys typ blir hemlösa. Vilket parti ska de slå sig ner i? Det fanns bara centerpartiet kvar.

Centerpartisterna jag träffar på i landsbygden ger ibland ett intryck av att helt enkelt inte ha förstått den förändrade riktningen i partiets ledning. Att Annie Lööf kunde väljas till partiordförande utan att hennes grundläggande värderingar var uppe till debatt är något av en gåta.
Hon hör till dem som hoppas mycket på centerns lilla framryckning i de rikare storstadsområdena, utan att inse att det inte räcker för att få det egna partiet att växa.

I sitt tal på stämman igår letade sig Lööf tillbaka till centerns ursprung. Jag läser hennes tal. Det känns tillkämpat. I uttryck som ”en klåfingrig stat” och ”driftig entreprenör” och i kraven på svagare arbetsrätt lyser de nyliberala tankesmedjornas inflytande igenom.

Centerpartiet är inte bara kluvet. Partiets problem är nämligen att ingen av de två versionerna av centern jag hälsades på i fredags morse verkar ha framtiden för sig. Lindkvist har sina rötter i en borttynande folkrörelse och Federley sina rötter i ett alldeles för smalt och välbeställt samhällsskikt. Jag hör centerpartister säga att det ska vara högt i tak i sitt parti. Problemet är att det varken finns tak eller golv i Centerpartiet.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan