Annons

Annons

Annons

Annons

Undvik liberala Centerpartiet


Mest kända exemplet är Moderaternas omstöpning till Nya Moderaterna efter förlustvalet 2002. Partiet ändrade skattesänkarprofil så att mer av sänkningarna gick till de med lägre och medelstor inkomst. Villkoren i de sociala trygghetssystemen, vid arbetslöshet och sjukdom, skärptes så att fler skulle söka jobb.

Nu bevittnar vi ännu en partiförvandling, den mest genomgripande. Den rör Centerpartiet som på sin stämma i helgen antog att partiet är liberalt.
Med denna fastlåsning av partiets ideologiska grund ändrar partiet karaktär även officiellt. I tolv år, under Maud Olofssons och Annie Lööfs ledarskap, har ju partiet gått åt höger.
På stämman var det många röster som slog fast att partiet var för individen och emot en statsmakt som riskerar bli för stor. Även om en del stämmoröster hördes för att inte acceptera en liberal etikett vann de som ville mura fast partiet i den liberala grundplattan, trots att partiet under sin drygt 100-åriga existens inte hört hemma där.

Centerpartiet har nämligen varit ett pragmatiskt parti. Partiet var praktiskt inriktat och samverkade med andra partier till höger och vänster. Sina första 15 år var det med Högern och Folkpartiet.
Sedan Socialdemokraterna runt 1930 blivit mer av ett brett inriktat parti snarare än ett smalt, socialistiskt klassparti för arbetare samarbetade och samregerade Centerpartiet med det partiet.
Centerpartiets mål var att via staten utverka fördelar för partiets väljare eller de regioner där partiet hade stort stöd.

Med anammandet av en liberal etikett kommer Centerpartiet att bli mer negativt att agera så att staten griper in. Partiet kommer att prioritera individens frihet, även om det leder till ökade sociala och regionala klyftor.
Centerpartiets omvandling, från praktiskt till liberalt parti, är större än Moderaternas för tio år sedan. Många av de som brukat rösta på Centerpartiet i riksdagsval, men även kommunalt där partiet brukar ha högre stöd, har anledning att byta till något parti som företräder dem bättre än liberala Centerpartiet.

Annons

Robert Sundberg
roberg.sundberg@daladem.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan