Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Nytt biljettsystem på bussarna

Nu är det är dags att byta busskort. Dalatrafik byter ut biljettsystemet kommande vecka.
– Det är en jättestor operation vi ska genomföra, säger Dalatrafiks vd Claes Annerstedt,

Att Dalatrafik byter biljettsystem innebär att de som har busskort måste byta ut dem mot nya kort. Efter den 13 april kommer de gamla korten inte längre att fungera.

Med start fredag 5 april kommer biljettmaskinerna på cirka 270 bussar att bytas ut. Arbetet beräknas vara klart i slutet av nästa vecka.
– Det är en jättestor operation vi ska genomföra, säger Claes Annerstedt.

Det nya biljettsystemet kommer att innebära att det blir möjligt att fylla på busskort på internet. En annan fördel som Dalatrafik lyfter fram är att det kommer att förenkla resor över länsgränserna eftersom flera andra tåg- och bussbolag inför samma system.
Det går inte att byta ut korten på bussarna. Därför har Dalatrafik hyrt två tillfälliga kortbytarlokaler: En i Falun som ligger i glasgången över Holmgatan i Bergströmsgallerian. Den andra ligger i anslutning till kundservice i Borlänge resecentrum.

På Östra Hamngatan i Falun och Stationsgatan i Borlänge kommer Dalatrafik även förstärka med särskilda kortbytarbussar under rusningstrafiken på morgonen och eftermiddagen. Det kommer även att finnas en kortbytarbuss som ska åka runt i länet under perioden.
Det är även möjligt att byta korten på Dalatrafiks tolv försäljningsställen.

Har du ett månadskort kan du åka på det fram till och med den 12 maj, men då måste man ha kvitto med sig. För dem som betalar kontant eller köper mobilbiljett kommer det nya systemet inte att innebära någon skillnad. De betalsätten fungerar även i det nya systemet. Snart kommer det även att bli möjligt att betala med bankkort på bussarna.
– Om en månad kommer det att vara möjligt, säger Claes Annerstedt.

Enligt Claes Annerstedt beror bytet på att det nuvarande biljettsystemet, som har nästan 25 år på nacken, är föråldrat. Han säger att Dalatrafik därför är tvunget att byta system.
– Vi har hållit på med det här i flera år, säger han.

Tåg i Bergslagen och flera andra län byter också till samma biljettsystem som det som nu ska installeras i Dalarna. I Värmland bytte de för ett halvår sedan. Enligt Claes Annerstedt har bytet där gått bättre än förväntat.
– Om man byter kök så blir det lite strul och det här kan jämföras med att byta kök, säger han.

Erik Jerden
erik.jerden@daladem.se

Vd:n Claes Annerstedt vid Dalatrafiks nya biljettmaskin som ska installeras på cirka 270 bussar kommande vecka.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan