Annons

Annons

Annons

Falun

FP-läraren: ”Lägg ned skolnämnden”

Skrota skolnämnden och alla andra politiska nämnder och ersätt med andra demokratiska former. Det anser Fredrik Adolphson, folkpartist och lärare på Haraldsbogymnasiet och ersättare i socialnämnden. Ett förslag han kom med redan ett år innan det nu blir verklighet.
– Men mina skäl var inte desamma som de som anges i dag, säger han.

Från början reagerade han på ”tjafs mellan politiker och tjänstemän som är skrämmande dåligt insatta i den verksamhet de beslutar om.”
Massor av skattepengar slösas på dåligt underbyggda beslut. Så löd hans motivering för ett år sedan. Han menar att det inte är ett brott mot kommunallagen när han presenterar sitt alternativ till skolnämnd: en arbetsgrupp med såväl politiker som personal inom skolan där föräldrar och anhöriga också kan ingå.

Han betonar att både socialnämnden och skolnämnden vid olika tillfällen blivit totalt överkörda. Dels socialnämndens beslut att lägga ut de personliga assistenterna inom LSS-verksamheten på entreprenad och skolnämndens beslut om att bevara Hälsinggårdsskolan. Bägge nämnderna kördes över totalt av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen och då fyller inte nämnden någon funktion, betonar han.
– Vad är det då för mening med att ha politiskt beslutande nämnder, säger han.
Han betonar att förslaget ännu inte är behandlat av FP:s partigrupp men att han tänker ta upp det där nu när det är aktuellt igen.
– Jag anser att ledande politiker, oavsett formen de verkar inom, måste ha en hövlig ton och ömsesidig respekt för varandra för att kunna skapa ett fungerande arbetsklimat. Annars går det inte att föra politik oavsett om formen är en nämnd eller annan gruppering.
– Detta tycks ledande politiker i Faluns dominerande partier helt misslyckas med, säger han.

Åsa Nilser (FP) hans partikamrat och ledamot i skolnämnden betonar att det var ekonomiska argument bakom förslaget att lägga ned skolnämnden som Jonny Gahnshag (S) kom med och som klubbas på fullmäktige i dag, torsdag.
– Det var ju också ohållbart med en ordförande – Daniel Riazat (V) – som var i minoritet i nämnden. Han borde ha insett det omöjliga i det och avgått, tycker hon.
– Det går ju inte att föra en politik på de villkoren. Och om inte oppositionen röstat för att flytta program från Haraldsbo hade de besparingarna som det ger inte kunnat genomföras.
Hon instämmer i att skolnämnden röstade för att bevara Hälsinggårdsskolan, ett beslut som senare kommunstyrelsen inte ställde sig bakom.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se

Fredrik Adolphson, lärare på Haraldsbogymnasiet, är politikern som vill skrota skolnämnden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan