Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Gängmän kan få hårdare straff

De fick åtta år i tingsrätten. Klagade och vill bli frikända. En av de båda gängmännen begärde dessutom att bli släppt i väntan på rättegång. Till den begäran säger Svea hovrätt nej.
Då även åklagaren Kristofer Magnusson samtidigt överklagar domen med krav på hårdare straff betyder det att de åtta åren kan bli nio.

De båda gängmännen fick sina åtta år för mordförsök mot en 42-årig man i ett konkurrerande gäng i dennes hem i Falun natten till 8 december. Offret blev illa tilltygat med kniv och kofot och även hans sambo misshandlad med kofoten av angriparna. Båda dömdes till åtta års fängelse för mordförsök mot 42-åringen, grov misshandel mot kvinnan, för grovt hemfridsbrott och för ett antal andra brott i andra sammanhang.

Som DD rapporterade i tisdagstidningen har båda två överklagat och kräver att bli frikända på samtliga åtalspunkter vad gäller angreppet mot 42-åringen och hans familj.
Den yngre av dem krävde dessutom att bli försatt på fri fot vilket avvisas av hovrätten med en tre ord lång mening. En indikation på att han knappast kommer att bli frikänd.
Åklagaren Kristofer Magnusson krävde nio års fängelse och gör nu ett så kallat anslutningsvad där han kräver straffskärpning. Vilket innebär att hans överklagande blir beroende av de dömdas. Det betyder att Magnusson sätter press på dem. Om de väljer att återkalla sina överklaganden faller Magnussons talan. Magnusson kan då inte själv driva kraven på hårdare straff vidare och domen vinner laga kraft.

Det finns exempel på hur enskilda i mål återkallat överklaganden och tagit straff och att det sedan visat sig att medtilltalades straff sänkts. Men det finns också exempel på motsatsen, att straff skärpts dramatiskt när överklagande vidhållits. I det omskrivna så kallade A-pressmålet på 90-talet återkallade en advokat sitt överklagande och tog sitt straff för medhjälp till huvudmannens brott. Hovrätten frikände sedermera den sistnämnde varför advokaten kom att dömas för medhjälp till ett brott som formellt inte begåtts.
Rättegången mot de två gängmännen blev speciell då den blev en psykisk strid mellan två kriminella nätverk.
De åtalade tillhör vad som kallar sig outlaws medan offret tillhör red devils, en underavdelning till mer kända hells angels. Till rättegången kom först 20-talet outlaws varefter mer än hundra personer skrudade i hells angels-mundering följde efter. Gängen fyllde tre rättssalar.

HA-fraktionen vann den psykiska kraftmätningen då ingen i outlaws-färger visade sig efter första dagens första paus.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy