Annons

Annons

Annons

Falun

DD får en ny ägare

Mittmedia som ger ut Dalarnas Tidningar övertar Dala-Demokraten och dess redaktion i Falun.
– I och med detta har vi skapat bra förutsättningar, kommenterar Lennart Håkansson, styrelseordförande i Dala-Demokraten.

Förre ägaren var Folkrörelsernas Mediastiftelse i Dalarna. Avtalet med Mittmedia skrevs under på onsdagen.
– Men Dala-Demokraten ska fortsätta som en egen tidning med sin egen vassa journalistik. DD behåller sin särart, säger Anna-Karin Lith, redaktionschef på Mittmedia.

Parterna har diskuterat ett samarbete sedan i höstas. Dala-Demokratens redaktion flyttade i mars till Mittmedias tidningshus. DD har sedan dess köpt tryckning och kundtjänst, annonsproduktion och visst redaktionellt innehåll från Mittmedia.
Men DD:s ägare kom fram till att en försäljning av tidningen blir en bättre lösning. Försämringar i det ekonomiska klimatet bidrar till det.
– På det här sättet skapas bättre förutsättningar för fortsatt utgivning av Dala-Demokraten och Mittmedias tidningar i Dalarna. Det är bra för tidningarna, för mångfalden och för läsarna, säger Lennart Håkansson.

Håkansson förklarar också att man nu har skapat bra förutsättningar för en långsiktig utgivning av Dala-Demokraten.
– Det känns bra att vi har fått till stånd den här affären och det ger även förutsättningar att i fortsättningen kunna ge ut DD i en långsiktig utgivning, säger Håkansson.

Sedan en tid tillbaka är DD:s gamla lokaler samt fastigheten till salu.
– Vi planerar att sälja fastigheten, men det blir inte Mittmedia som köper den. Jag tror för övrigt att det inte kommer att bli problem att sälja den, säger Lennart Håkansson.
För DD innebär inte avtalet några nya förändringar.
– För Mittmedia innebär det här att vi får ytterligare en lokal tidning under vårt paraply. Men för DD innebär det inget nytt alls. Från början är samarbetet ett initiativ från DD:s ägare. Sen har de med det ekonomiska läge som gäller för alla tidningar i dag velat säkra utgivningen, säger Anna-Karin Lith.

Konkurrenssituationen har förändrat sig för tidningar på samma ort, framhåller hon.
– Våra konkurrenter finns någon helt annanstans i dag. Det gäller att värna intresset för både papperstidningar och digitalt och det kan vi göra tillsammans i en helt annan konkurrenssituation än för några år sen.

Sylvia Kjellberg
Christian Larsen

Mittmedia tar över verksamheten i Dala-Demokraten i Falun. DD fortsätter som självständig tidning fast med en ny ägare. Foto: Staffan Björklund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan