Annons

Annons

Annons

Regeringar över blockgränsen

Sverige har inte haft blocköverskridande regering sedan 1957.
I andra länder är det vanligt med regeringar över blockgränsen och att S regerar med andra partier. Att så inte är fallet i Sverige har flera orsaker

Den främsta är att S var ett parti med runt 45 procent av rösterna i mer än 50 år och ofta hade hälften eller nästan hälften av mandaten i riksdagen, särskilt då den bestod av två kammare fram till 1970.

De borgerliga partierna sökte sig därmed till varandra, i ett block. Tidvis, på 70- och 80-talen och de senaste tio åren, väldigt målmedvetet. Sverige fick ett tvåblockssystem som liknar andra länders tvåpartisystem, exempelvis USA.
Ett annat skäl är att Sverige inte fick den typ av främlingsfientliga, högerpopulistiska parti som nästan alla andra länder fick på 70-talet. När den typen av parti fick fotfäste i parlamenten fick blocken, det S-ledda och borgerliga, svårt att få majoritet. Regeringar över blockgränsen blev då vanligare.

Med Sverigedemokraterna har Sverige fått denna typ av parti i riksdagen. I andra länder har den här typen av partier ofta växt, och delvis förändrats, sedan 70-talet.
I Finland har Sannfinländarna, med 19 procent i senaste valet, tvingat övriga partier att bilda en regering med sex partier, däribland S och M. Bara Centern av de större partierna står utanför regeringen.
I Danmark regerar S med vänsterliberalerna och med landets motsvarighet till Vänsterpartiet.
I Norge regerar S med det landets Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Apropå Norge var moderatledaren därifrån, Erna Solberg, i Ekots lördagsintervju. Hon är borgerlig statsministerkandidat i valet i höst. I hennes regeringsalternativ ingår, förutom hennes parti och två små borgerliga partier, Fremskrittspartiet. Det partiet började som främlingsfientliga högerpopulister. Det är fortfarande ganska främlingsfientligt men har tonat ned sin högerprofil.
I Norge har det nu blivit så att det parti som hör till samma kategori av partier som Sverigedemokraterna är en del av det moderatledda regeringsalternativet. Och i Danmark regerade de borgerliga partierna i tio år, till i förfjol, med stöd av den typen av parti.

Om S i Sverige inför valet 2014 säger sig vilja regera med Miljöpartiet är det ingen sensation i ett skandinaviskt sammanhang. Inte heller om en S+MP-koalition hösten 2014 också innehåller Vänster- eller Folkpartiet.
Sverigedemokraterna stöder främst de borgerliga partierna. Är det en tidsfråga innan de ingår i moderaternas regeringsunderlag eller rent av i en moderatledd regering?

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se

Erna Solberg, ledare för Høyre i Norge. Foto: S rb , Krister

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan