Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Auschwitz

Eleverna samlade för att förbereda sig inför resan till Polen och Auschwitz på tisdag. Foto: Roland Engvall

Annons

Många elever åker till Polen och besöker koncentrationslägret Auschwitz.
Kommande tisdag reser elever från Erikslundsgymnasiet dit under fyra dagar.

Den 20 maj 1941 kom de första fångarna till koncentrationslägret Auschwitz. Det är precis 72 år sedan. Där dog drygt en miljon människor fram till 1945 innan ryssarna kom och öppnade lägret 27 januari. Då fanns bara 6 000 sjuka människor kvar av de 66 020 som fanns dagarna innan. Lägret började tömdes den 18 januari 1941 och drevs i så kallade dödsmarscher. Som mest fanns 135 000 personer i lägren där.

De som dog i lägret var 90 procent judar. Övriga var polacker, romer och ryska krigsfångar.
Det har blivit allt vanliga att elever besöker Polen och det här koncentration- och utrotningslägret.
Elever från Erikslundsgymnasiet åker på tisdag till Polen och ska bland annat besöka det gamla förintelselägret. Reseledare blir Ronny Juhlin från Svenska Kommittén mot Antisemitism i Stockholm. Han berättar att det blir allt vanliga att elever besöker det här koncentrationslägret.
– Det är första gången vi åker från vår skola, säger en av lärarna.

Eleverna ser också fram emot den här fyra dagar långa resan.
– Det blir en intressant och spännande resa, säger en av eleverna.
Just att få komma på plats och se hur det var en gång. Det blir en annan upplevelse än att sitta och läsa i en bok.
För eleverna blir det också en möjlighet att sätta sig in i problematiken med invandrare och främlingsfientlighet. Det är bara att gå ut i Borlänge så finns lite av den här problematiken med moskébygge och många invandrare som kommit under senare tid.

Genom projektet DOS, Dialog och Samverken får eleverna sedan redovisa sina intryck från resan. Fotoutställning blir det också och filmvisning på Peace & Love.
Mycket ska hinnas med för eleverna under de här fyra dagarna. De får besöka en workshop och se hur livet var där innan koncentrationslägret inrättades. De får åka buss till Birkenau där det bodde 7 000 personer tidigare och där 40 procent var judar. I dag finns inga judar kvar.
De får också besöka Rabka där personer utbildades att arbeta i förintelselägret. Ett besök vid Schindlers fabrik blir det också.
På lördag morgon åker eleverna tillbaka till Sverige efter en säkert omtumlande resa.
– Ta med kamera och dokumentera, säger Ronny Juhlin, som kan mycket om den här hemska historien.

Roland Engvall
red@daladem.seAnnons

Annons

Fakta

Auschwitz

• Det var Heinrich Himmler som i mars 1941 beordrade att Auschwitz skulle byggas. Där fanns tidigare polska armébaracker och nu behövdes mer plats för slavarbetare och judar.
• Från början var Auschwitz inget direkt utrotningsläger utan mer ett koncentrationsläger och arbetsläger. Ingen systematisk mördande var det inte utan först dog fångarna av svält och hårt arbete.
• Från 1942 till 1944 blev det ett utrotningsläger. Den 18 januari 1945 beslöts att lägret skulle tömmas. Ryssarna var på väg och alla som kunde gå fick ge sig iväg och kom att kallas dödsmarschen. Då fanns 66 020 fångar och när ryssarna öppnade lägret fanns 6 000 utmärglade fångar kvar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan