Annons

Annons

Annons

Korruptionshärva hos ABF Nordöstra

Michael Ruth var under nästan tjugo år bygg- och projektledare åt ABF Sollentuna som sedermera blev ABF Nordöstra. Han var anställd i olika omgångar och villkoret för att få jobb var att han också hjälpte ombudsmannen Tommy Hindrikes med hans privata byggprojekt.
– Jag fick tidigt lära mig att om man vill ha jobb åt ABF så måste man göra som Tommy säger. Och jag behövde jobb. Jag var invandrare och jag hade fyra barn att försörja, säger Michael Ruth.

Efter många års vånda väljer han nu att berätta om korruptionen inom ABF Nordöstra. Detta trots att han är väl medveten om att han själv gjort fel och att han själv kan råka i klistret. Att få sinnesro och framförallt att få stopp på korruptionen och att rädda vad som räddas kan av ABF Nordöstra väger trots allt tyngre. ABF och förbundets värderingar har varit viktiga för honom.
– Det var ju via ABF jag fick lära mig svenska när jag kom hit som invandrare, säger Michael Ruth.
Men det starkaste motivet för att berätta är för honom att han under åren har sett hur lärare, annan personal och elever farit mycket illa på grund av de vidlyftiga affärerna som fört ABF Nordöstras utbildningsimperium till ruinens brant. Avdelningen, de tre folkhögskolorna Brunnsvik, Väddö och Södertörn, naturbruksgymnasiet Säbyholm och bemannings- och utbildningsföretaget Verab har sammanlagt dragit på sig mycket stora skulder och har stora ekonomiska problem. Många har förlorat sina jobb, andra har mått psykiskt dåligt och elever har inte fått den utbildning de haft rätt att förvänta sig.
– Min solidaritet ligger hos alla dessa människor och hos ABF som förbund och därför väljer jag att berätta, säger Michael.

Vi träffas hemma hos honom i Sollentuna i hans arbetsrum. På sängen ligger travar med ritningar och dokument som han sparat under åren som han arbetat för Tommy Hindrikes och ABF. Han har också skrivit en detaljerad sammanställning över alla byggjobb han varit involverad i för Tommy Hindrikes privata räkning. Jobb som han utan undantag utförde på betald arbetstid. Tid som alltså ABF betalade för.

Det började 1997. Tommy Hindrikes sålde då sitt radhus i Åkersberga och kom överens med köparen att byta ut värmepannan i radhuset. Michael Ruth var då projektledare för ett arbete på en av ABF:s egna fastigheter och fick order av Tommy Hindrikes att beställa en ny värmepanna till hans radhus via ABF:s byggbudget.
– Tommy hade som ombudsman en egen inköpslimit på 10 000 kronor och pannan kostade 40 000 kronor. Han sa att han inte hade pengar just då, så ABF betalade pannan, säger Michael.

Han vet inte om Tommy Hindrikes betalade tillbaka pengarna eller inte, men i vilket fall som helst får man inte köpa saker till sig själv med arbetsgivarens pengar. Tommy Hindrikes köpte samma år en tomt i Åkersberga. Michael Ruth ritade huset, skötte all projektering, bygglov mm. Det blev en 2 ½ -plans lyxvilla på 256 m2. Allt arbete med bygget som pågick under två års tid gjorde han på ABF:s bekostnad parallellt med sitt ordinarie jobb för ABF. Bland annat reste de tillsammans till hustillverkaren Sandsjöfors i Småland för att prata om Hindrikes privata byggaffärer. Anledningen till att det var just Sandsjöfors som anlitades var att det företaget redan tidigare anlitats för att bygga på ABF:s egen fastighet på Bergsbovägen i Sollentuna.
Några år senare var det dags igen för ett nytt privat projekt. Ett stort dubbelgarage med en lägenhet ovanpå Tommy Hindrikes villa skulle byggas och Michael ritade huset och tog hand om allt utom själva byggnationen.
– Tommy lovade mig ett fast jobb på halvtid om jag ritade huset och skötte bygget, säger Michael.
Svarta pengar var ett stående inslag liksom att hantverkare som jobbade på ABF:s fastigheter också jobbade på Tommy Hindrikes privata hus och han visar en lista med namn.

– Jag såg själv hur Tommy gav en grävare 20 000 svart i ett kuvert. Han sa då till mig att jag har hög lön och jag betalar mycket skatt. Jag ska inte betala nån jävla moms, berättar Michael.
År 2011 bestämde sig Tommy Hindrikes för att sälja lyxvillan. Michael Ruth tog hand om flera detaljer i samband med försäljningen, bland annat att ordna ett så kallat slutbevis från kommunen, besiktade ett läckande golvavlopp och skrev ett intyg om det. Reparationen av avloppet samt ett trasigt klinkergolv utfördes av en anställd hos ABF som vi kan kalla Bengt samt ett par bygglärlingar som utbildades vid en av ABF:s byggkurser.
Bengt säger att han fick lön från ABF för jobbet och att lärlingarna var där på sin skoltid. Bengt var anställd med lönebidrag och beroende av att Tommy Hindrikes förnyade hans anställning varje år. Och bygglärlingarna fick svarta pengar för sina insatser.
– Jag såg själv när Tommy gav en lärling ett kuvert med pengar, säger Michael Ruth.

Samma år flyttade Tommy Hindrikes till Tällberg i Dalarna där han köpt ett nytt hus. Det är en stor gård med flera huskroppar varav några hyrs ut till småföretag och andra hyresgäster. Michael Ruth ritade ett förslag till ombyggnad och gjorde en byggnadsteknisk analys kring fukt och energi. Han och Tommy Hindrikes bråkade än en gång om vem som skulle betala för jobbet.
– Skriv upp timmarna på ABF så attesterar jag sa Tommy till mig, säger Michael.
Omgående startade omfattande renoveringar och en ny 30 kwh pelletspanna sattes in. Bengt byggde ett nytt pannrum och en värmekulvert, renoverade uthyrningslägenheter och Tommys privata bostad med bland annat nya kök och badrum. Arbetena pågick under lång tid och Bengt fick svart betalt för allt. Pengarna ska ha gått in på flera olika konton kopplade till honom närstående personer så att de inte så lätt skulle kunna spåras till honom om polisen skulle vilja kontrollera betalningsströmmarna.
– Nej, det finns ju inga pengar på mig, säger Bengt.
Han säger att även ABF Nordöstras ekonomichef Håkan Heglert använde sig av honom för att renovera sin privata villa på i Kungsängen, Upplands Bro. Håkan Heglert var tidigare socialdemokraternas kommunalråd i Upplands Bro kommun. Hans villa fick 2012 ett nytt entréparti i glas och ljus ek. Betalningen var även här svarta pengar.
– Ja, jag har ju ingen F-skattesedel, säger Bengt.

Du fick pengar i handen?
– Ja.
Det var svårt att montera entrépartiet eftersom passformen inte var den bästa och Bengt arbetade flera dagar med att få det på plats. Håkan Heglert har en helt annan minnesbild.
– Jag köpte materialet och han hjälpte mig som arbetskamrat, säger Håkan Heglert. Vi gjorde det här tillsammans en lördag.
Bengt säger att du har betalat honom svart.
– Jag har faktisk inget minne av det. Det får stå för honom.

Efter en stund kommer minnet tillbaka och då minns Håkan Heglert tydligt att han inte gett Bengt några svarta pengar utan bara betalat honom för inköpt material.
Dagen därpå har även Bengt ändrat sin berättelse, tar tillbaka allt han sagt och säger nu att han bara fått betalt för material, det vill säga exakt samma sak som Håkan Heglert sagt dagen före.
Michael Ruth har vid upprepade tillfällen under årens lopp haft stora konflikter med Tommy Hindrikes kring det som pågått och på grund av dem har han också fått sparken vid flera tillfällen. Men lika ofta har han blivit återanställd eftersom han har goda yrkeskunskaper. Samtidigt har villkoret också varit att han skulle hjälpa Tommy Hindrikes med hans privata byggprojekt.

Michael Ruth säger att flera tidigare anställda hos ABF Nordöstra känt till delar av Tommy Hindrikes affärer. Han ger mig en lista med namn och exakta detaljer om vad var och en känt till. Jag ringer upp samtliga, men när jag börjar fråga är det ingen som vill berätta. De har slutat och lagt tiden hos ABF bakom sig och vill inte uttala sig.
Tommy Hindrikes svarar inte på telefon och har kontaktats vid upprepade tillfällen via mail, SMS och telefonmeddelanden, men har inte gått att nå.
Michael Ruth säger att han också vid flera tillfällen informerat olika styrelseledamöter om vad som pågått, men att det inte blivit några förändringar eller åtgärder. En av dem är Freddie Lundqvist som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Sollentuna. Han bekräftar att Michael kontaktade honom för flera år sedan, vilket var före han blev invald i ABF Nordöstras styrelse.
– När jag då fick uppgifterna ansåg jag inte att det var min uppgift att lösa detta, säger Freddie Lundqvist.
Men han har inte heller tagit upp det senare efter att han blivit invald i styrelsen.
– Nej det har jag inte gjort, säger Freddie Lundqvist.

Till sist gick Michael nu i april till ABF:s kommunikationschef Stefan Svensson med sin berättelse. Resultatet blev ett möte på ABF:s förbundsexpedition tillsammans med ABF Nordöstras ordförande Gunnar Sahlin. Men inget hände då heller.
– Det här är i första hand en fråga för ABF Nordöstras styrelse, säger ABF:s kommunikationschef Stefan Svensson.
Nu väljer Michael Ruth att göra sin historia offentlig för att sätta tryck på ABF att ta itu med korruptionen för att rädda det som räddas kan av ABF Nordöstra och av ABF:s anseende. När det stod klart för ABF Nordöstras styrelse i tisdags blev det fart. Dagen efter hade arbetsutskottet ett möte och beskedet kom på kvällen:

– Vi ska tillsätta en oberoende utredning och kommer att ha full öppenhet kring den. Även Håkan Heglert kommer att granskas, säger ABF Nordöstras ordförande Gunnar Sahlin. Tommy Hindrikes kommer att frikopplas från sin tjänst under utredningstiden.

Kommer ni att göra någon polisanmälan?
– Det är för tidigt att uttala sig om. Först gör vi en utredning, sedan får vi ta ställning till det.

Hur ser du på styrelsens ansvar?
– Jag kan idag inte se att det hade varit möjligt för styrelsen att bevaka detta, men det får väl utredningen också titta på. Däremot är det styrelsens uppgift, när detta nu kommit fram, att agera fort. För mig är det viktigt att allt klarläggs.

Bedömer du Michael Ruths uppgifter som trovärdiga?
– Det är utredningens sak att avgöra, men vi tar dem väldigt allvarligt och agerar utifrån det.
– Jag känner en stor lättnad och glädje över att knuten nu kanske äntligen löses upp, säger Michael Ruth.

Svante Isaksson
Frilansjournalist

Annons

Annons

Tommy Hindrikes villa i Tällberg.

Ritningarna till Tommy Hindrikes lyxvilla i Åkersberga som Michael Ruth ritade på ABF:s arbetstid. Han skötte sedan även hela bygget och ABF betalade hans lön under tiden. Foto; Svante Isaksson

Tommy Hindrikes lyxvilla i Åkersberga ritades och sköttes av Michael Ruth. Han gjorde allt arbete på arbetstid som ABF betalade. Foto: Svante Isaksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan