Annons

Annons

Annons

Annons

Rättvik

Efter tre års debatt: Nej till totalt vargfritt

– Mig veterligen har ingen fråga behandlats mer än detta medborgarförslag.
Det sa Inge Östlund (C) under torsdagens fullmäktigemöte, som satte punkt för den tre år långa debatten om att verka för en vargfri kommun i Rättvik.

Medborgarförslaget om att Rättvik ska bli en vargfri kommun har behandlats i tre år. Nu har fullmäktige sagt nej. Foto: Arkiv/DT

Annons

Upprinnelsen till debatten är ett medborgarförslag från Olle Frääs från Kärvsåsen om att verka för att Rättvik ska bli en vargfri kommun.
Förslaget har blivit ett infekterat ärende som malt runt i kommunens olika insatser i tre år.

Det stod från början klart att frågan inte ligger inom kommunens kompetensområde – men flera politiker har ändå velat markera sin ståndpunkt.
Debatten har kommit att handla om vilken typ av yttrande som ska bifogas till avslaget.
I torsdags fattade fullmäktige till sist beslut i frågan: förslaget avslås – med ett tillägg som betonar att frågan ändå är viktig.

”Vi anser det angeläget att de gröna näringarna, fäbodbruk, djurhållning och jakt fortsatt ska kunna bedrivas och utvecklas så att det öppna landskapet kan bevaras och återställas”.
I yttrandet vädjar man till beslutsfattare och myndigheter att snarast fatta beslut som leder till att vargpopulationen minskar.

Jonny Jones (C) passade på att ge bakläxa till politikerna på riksnivå som inte själva tvingas möta problemet.
– Det är viktigt att beskriva de problem vi ser i vår del av landet. Rovdjurstrycket måste minska och det gör man genom jakt, menade han.
Anki Dåderman (S) yrkade på att medborgarförslaget skulle avslås utan tillägg.
– Man vill inte behandla frågan - men ändå uttala sig! Det ger medborgarna ett ambivalent svar, tyckte hon.

Reserverade sig mot beslutet gjorde socialdemokraterna Jan Dahlquist, Maria Kratz, Erja Eloranta, Kerstin Forsberg, Bertil Mårshans, Lars-Erik Jonsén, Per-Olof Back samt Stig Fredriksson, Miljöpartiet.

Lisa Persson/DT

Annons

Annons

Till toppen av sidan