Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

150 grovt kriminella gripna i Dalarna

Polisens särskilda styrka mot tungt kriminella individer har efter nio månaders arbete gett resultat. Arbetet har till syfte att stoppa nyrekrytering och hjälpa livsstilskriminella till en annan livsstil. Polisen tar med sig arbetssätten in i en ny spaningsrotel.

Peter Karlsson, kommenderingschef, Bo Nyberg, chef över KUT, och Sten Sabel, operativ chef, presenterar resultatet av mängdbrottslighetsstyrkans arbete. Foto: Johnny Fredborg

Annons

Cannabis, kokain, dopningspreparat och vapen som ligger blandade med avföring, rutten mat och ibland barnleksaker och blöjor. Män utrustade med yxa och kniv och skottsäkra västar i centrala Borlänge.

Det är vardagen för de nio poliser som utgör en särskild grupp mot mängdbrottslighet och arbetar i ett nära samarbete med Kriminalunderrättelsetjänsten. Projektet har bland annat resulterat i att 150 personer gripits sedan oktober 2012, varav många processer är pågående.
– Fokus på utredningar, kort ingripandespaning och bra utrustning för civilt arbete, beskrivs av gruppchefen Anders som grunden för den lyckade arbetsmetoden.

Efter beslut från Rikskriminalpolisen startades den särskilda mängdbrottsstyrkan i november 2011. Gruppen användes först nationellt, framför allt i Malmö, och började sedan användas lokalt i Dalarna i samband med skjutningarna i Hedemora och Borlänge sensommaren 2012.
I Dalarna har styrkan därefter haft fokus på få individer som gör väldigt många brott. Två-tre kriminella gäng finns i länet och 250 till 300 personer lever med en kriminell livsstil. Det är människor som måste hållas inlåsta eller vårdas för att inte begå brott.
– Det handlar om människor som valt at ställa sig utanför samhället på det här viset. Ofta är drivkraften att finansiera drogmissbruk. Med valt menar jag att de måste ha hjälp via vård eller inlåsning för att ta sig ur levnadssättet, säger Peter Karlsson, kommenderingschef.

Gruppcheferna för mängdbrottsstyrkan, Anders och Jonas, har valt att inte ställa upp med bild och efternamn i media. Deras ansikten är kända bland tungt kriminella i länet.
– I stunden får man ofta sätta sina känslor åt sidan, fokusera på uppdraget och det som ska göras just då. När jag sedan i lugn och ro får reflektera kan det kännas tragiskt att alla i samhället inte har samma förutsättningar. Barn väljer inte sina föräldrar och hamnar i helt olika situationer. Det gäller att vi hanterar kontakterna med Socialtjänsten och följer upp fallen, konstaterar gruppchefen Anders.

Arbetet fortsätter nu mot samma mål men tillfälligt ska styrkan användas i Stockholm. Sedan kommer erfarenheterna även att tas med in i Dalapolisens nystartade spaningsrotel.
– Vi fortsätter att slipa på konceptet. För oss har insatsen gett en signal om att Dalapolisen klarar av denna typ av brottslighet vilket även skapar ett internt självförtroende, säger en stolt Anders.

Mattias Göthberg
mattias.gothberg@daladem.se

Annons

Annons

Fakta

Insatsen i siffror

De nio månader som mängdbrottsstyrkan arbetat i Dalarna har bland annat resulterat i följande:
• 58 beslag av tårgas, knivar och andra ”gatustridsvapen”.
• 16 personer gripna med 24 skjutvapen.
• 37 knarklangare gripna varav 9 häktade.
• 5 gripna för cannabisodling.
• 215 husrannsakningar.
• 19 anmälningar till Socialtjänsten för att skydda barn.

Mängdbrottslighetsstyrkan arbetar framför allt mot narkotika, illegala skjutvapen, häleri och transport av stöldgods. Foto: Polisen

Det nära samarbetet med KUT har möjliggjort en mängd beslag under de nio månaderna, bland annat Foto: Polisen

– Svårt att säga exakt vad vapnen var till för men förmodligen har vi förebyggt grova våldsbrott, konstaterar Peter Karlsson, kommenderingschef. Foto: Polisen

Det kriminella levernet är ofta synonymt med beväpning i olika former. Visitationer görs både för att störa och förebygga kriminaliteten. Foto: Polisen

Annons

Annons

Till toppen av sidan