Annons

Annons

Annons

Mord i arbetslivet

Förlaget marknadsför romanen Av kött och blod som en nyskapande arbetarroman och deckare. Jag ser den främst som en kollektivt berättad arbetsplatsskildring från restaurangkökens innersta. Det är så här arbetet ter sig för otaliga människor verksamma inom restaurangbranschen, denna bransch som fick stora skattelättnader av den sittande regeringen utan att i praktiken presentera några motprestationer alls.
Av kött och blod
av Henrik Johansson
Utgiven av Federativs förlag

Varje krog oavsett seriositet jagar alltid sina kostnader. Osäkra anställningskontrakt, timanställningar och ett arbetstempo som snabbt bryter ned människor hör till vardagen. Bakom vackra formuleringar och managementidéer döljer det sig en verklighet som är både hård, smutsig och rå.

Av kött och blod är skriven av Henrik Johansson, född 1973. Han har lång erfarenhet av köksarbetet, både som kock och bagerianställd. Det är en tuff arbetsmiljö där klättersamhällets alla negativa sidor får sin blixtbelysning. Du möter praktikanten Eudardo som snabbt får klart för sig vad som gäller när man står längst ned i hierarkin i rollen som oavlönad arbetskraft. Krogens köksmästare Rainer Lindberg kan konsten att slicka uppåt och sparka nedåt.

Han vill göra karriär på bekostnad av de andra. Motsättningarna växer mellan honom och de underlydande. Här skildras också vänskapen mellan de anställda. En solidaritet som sträcker sig längre än vad det polisiära arbetet och juridiken förmår bena ut i skuldfrågan. Författaren flyttar ständigt berättarperspektiv. Av kött och blod tar formen av en kollektivroman. Någon egentlig deckare är den inte även om en av karaktärerna går en våldsam död till mötes. Jag är inte helt bekväm med intrigen. Här finns absurda övernaturliga inslag som kan uppfattas som rent löjeväckande men bortsett från det är arbetsskildringen i restaurangmiljön ett samtida exempel på vårt samhälle av i dag.

Annons

Annons

Hur kunde vi hamna här, där vi var och en kan klassas efter lönsamhet? Den frågan kan ställas otaliga gånger. I efterordet skriver författaren Kristian Lundberg bland annat följande: "Härska och söndra. Framför allt: söndra. Allt mer blir jag övertygad om att vi har skapat ett samhälle som hindrar oss från att vara så goda som vi verkligen är, den egna överlevnadskraften tvingar oss fram – också in i omständigheter som innebär att vi reducerar den andres plats."

Hur lyder då motståndet? På vilket sätt kan var och en protestera? Svaret är att skriva om sakernas tillstånd. Fler borde skriva moderna arbetslivsskildringar men dessa böcker behöver också fler läsare. Så skapas en ny våg av berättelser. Vem har sagt att samhällskritik inte kan vara underhållande?

Ulf Lundén

Författaren Henrik Johansson. Foto: Anna-Klara Åhrén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan