Annons

Annons

Annons

Annons

Irrationalitet som kampform
Sedan 2007 har konstnärerna John Huntington och Per-Arne sträng tillsammans drivit projektet Kanslibyrån. Institutionen är byråkratisk i bemärkelsen att all verksamhet samvetsgrant dokumenteras, oavsett om det handlar om att förgylla parkeringsmätare i Luleå med bladguld eller om att så frön av förvirring i en samhällsapparat som upphöjd ordning och reda till ideologi. De senare hamnar i vad duon kallar ”det allmänna aktionsarkivet”.
– Vi har själva utfört 301 sådana handlingar, säger John Huntington.

Ledorden är irrationalitet och ineffektivitet. En aktion kan exempelvis bestå i att lägga sig och vila under en bänk, fråga någon om en autograf eller någonting så anspråkslöst som att släppa människor före i kön.
– Vi tänker oss att det blir ett öppnare samhälle, säger Per-Arne Sträng. Och det blir också en metod för att ifrågasätta hur man själv gör saker i vardagen. Vi tänker att det finns en potential i detta.
– Det är en kampform vi håller på med, säger John Huntington. Samhället strävar efter rationalitet och lönsamhet. Om man då strävar efter motsatsen blir det politiskt.

Den subversiva ambitionen är uttalad. Däremot finns ingen tydlig agenda. Samhällskritiken framförs i experimentell form och producerar frågor snarare än svar.
I tältet på Sveatorget bjuds nu för första gången allmänheten in att delta i projektet.
– Konstfrämjandet frågade oss om vi ville göra någonting på Peace & Love, säger John Huntington. Vi hade ändå tänkt på att göra någonting interaktivt och en festivalmiljö kändes perfekt. Sedan blev det ingen festival, då tänkte vi ”det blir också perfekt”.

Allmänheten kan välja på olika uppdrag i varierande svårighetsgrad, exempelvis att ”undvika solen”, ”skratta utan anledning” eller ”meditera över buss 603 och dess tidtabell. De aktioner som dokumenteras förs sedan in i arkivet.
Än så länge har vädret varit emot dem, men några tappra Borlängebor har antagit utmaningen.
– En kille stoppade en person här på stan och dansade till hennes hjärtslag. Det var modigt, säger John Huntington.

De uppdrag byrån förberett har också visat att vad som betraktas som irrationellt är högst subjektivt.
– Det gick förbi en idrottskille, berättar Per-Arne Sträng. Han tyckte inte alls att det var ett normbrott att organisera ett idrottsevenemang, som vi tyckte.

Ivar Andersen

Annons

Annons

Till toppen av sidan