Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Ett nytt Borlänge växer fram

Utsikt över nya det området som växer fram runt Ikea i Borlänge. Taget från nionde våningen i Trafikverkets, f d Banverkets hus. Observera lastbilen med släp som är på väg in i nya området. Många jobbar i området. Foto: Staffan Björklund

Annons

I Borlänge byggs det som aldrig förr. Norra Backa förändras för varje dag man åker förbi. Från Södra Backa och till Rågåker har det växt fram ett helt nytt området och åker man längs Rågåkersgatan så kantas vägen av olika företag. Några hitflyttade från andra ställen och några nya i Borlänge.

Men ”Korvkillen” Mabu som började sälja korv i en vagn och finns nu mitt bland alla jättarna med sin grillrestaurang. .

Ett ”nytt” Borlänge växer fram. För den som inte varit här på ett tag ser det helt annorlunda ut. Just hu är Ikeaområdet en enda stor arbetsplats. Traktorer, ångvältar, lastbilar av olika slag. Några jobbar på ett tak. Förbipasserande stannar och tittar.

Runt Borlänge Energi har marken jämnats till. Och mellan Ikea och järnvägen har Gjutargatan asfalterats och sticker fram där.

Genom Rågåker drar en ny väg fram i åkermarken och flera företag har etablerat sig där.

Och mitt i Ikea-området jobbar Korvkillen Mabu. Han har haft sin grill i över 13 år. Han började vid gamla ÖB på Södra Backa, sedan följde han med ÖB till Norra Backa, med sin korvvagn. Han har kämpat för att få vara kvar.

För drygt ett år sedan byggde han en arkitektritad restaurang, så att den skulle smälta in. Och nu står grillen mitt bland alla jättarna.

– Ungefär 80 procent av mina kunder är pensionärer, säger han.

Det kom in några stamkunder precis när vi var där.

Nu har också fått kunder som arbetar i området.

Men hur planerar hur han ska göra när Ikea och de andra öppnar? Hur han ska klara konkurrensen?

– Först Södra Backa, sedan Norra Backa. Nu backar jag inte mera, säger han.

Under åren har han haft det kämpigt att försörja sin familj. Men nu är han den i Borlänge som haft gatukök längst och hamnat ”mitt i smeten” utan att han visste det från början.

– Men jag är en fighter, jag ska kämpa, säger han.

Annons

Annons

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se

Fakta

Först var jag i Södra Backa. Sedan i Norra Backa. Nu har jag backat tillräckligt.

Korvkillen Mabu vid Backa-Grillen

Vy över rondellen som fanns tidigare men som fått flera filer och nya stenar runt fontänen. Foto: Staffan Björklund

Mabu som har Backa-grillen har hamnat mitt bland alla stora nya företag. Han har specialiserat sig och planerar hur han ska klara konkurrensen. Foto: Staffan Björklund

Flera företag har etablerat sig i Rågåkers industriområde. Foto: Staffan Björklund

Gjutargatan förlängs och går fram mellan järnvägen och Ikea. Foto: Staffan Björklund

Många har nu sin arbetsplats i Ikeaområdet. Traktorer, lastbilar med grus, ångvältar och olika arbetsfordon kör fram och tillbaka i området. Foto: Staffan Björklund

Den stora skylten har kommit upp. Många förbipasserande stannar för att se hur området växer fram. Ett Borlänge i förändring. Foto: Staffan Björklund

Annons

Annons

Till toppen av sidan