Annons

Annons

Annons

Annons

Malung

Sälens högsta topp

Under vintrarna är Sälenfjällen det mest befolkade området i Dalarna. Massor av aktiviteter och boende finns att tillgå. På somrarna är det lite lugnare, som exempelvis på nationaldagen då jag inte såg en själ vid vandringen från Stöten till Sälenfjällens högsta topp, Östra Granfjället 948 meter över havet.

Utsikt från Granfjällsstötens topp 849 meter över havet med skidanläggningen Stöten i mitten på bilden. Foto: Mikael Forslund

Annons

Cirka 1,5 timmes hård vandring väntar från fjällanläggningen Stötens parkering. Bra kondition, envishet, bra kängor, lätta byxor, fjällvana, fjällkarta W2 med mycket information, kompass, GPS, ryggsäck innehållande mössa, handskar, regnkläder/ombyte, vätska och något att äta. Packa inget i byxorna utan i ryggsäcken eller i ett bälte.

Tittar man upp mot fjället Granfjällsstöten går man bäst i det vänstra liftspåret upp mot toppen. Där tar man vänster på X-leden. Efter knappt två kilometers fjällvandring i relativt god terräng korsar man en X-led i nord-sydlig riktning. Numera är det tyvärr ingen X-markering mot toppen (i väst- östlig riktning), men det har troligtvis varit tidigare, då några markeringar ligger strödda på marken. Efter cirka 1,5 timmes vandring är man framme vid toppröset på platån. Fin utsikt förstås i den klara luften. Dt tar ungefär lika lång tid att vandra tillbaka. Men se upp i nerfärden i liftspåret, det är lätt att snubbla eller stuka fötterna i den branta lutningen.

Denna vandring bjuder på mycket i naturen. Det är bara att suga i sig! En liten uppmaning till ansvariga i Sälenfjällsvärlden vore att X-markera en led upp till Östra Granfjällets topp. Såväl sommar- som vinterturister skulle kunna ha ännu ett intressant utflyktsmål, inte minst för de som är lite fjällvandringsovana. En X-led gör vandringen/skidåkningen relativt säker!

Annons

Annons

Mikael Forslund
mikael.forslund@daladem.se

Efter några kilometers vandring korsar man en nord-sydlig X-led uppe på Östra Granfjället. Foto: Mikael Forslund

På väg mot östra Granfjällets topp möts man av X-markeringar som verkar ha gjort sitt. Foto: Mikael Forslund

Bra skor är ett krav vid vandring i fjällterräng. Foto: Mikael Forslund

Följeslagaren Dalahästen på Östra Granfjällets topp cirka 950 meter över havet. Sälenfjällens högsta topp. Foto: Mikael Forslund

Fjällen bjuder på fin natur. Foto: Mikael Forslund

Annons

Annons

Till toppen av sidan