Annons

Annons

Annons

Borlänge

Nu har alla brandbilar bälten

Efter en olycka med en brandbil i Mellerud när en brandman omkom och tre skadades har diskussionen kommit upp igen.

Det visade sig att en av brandbilarna i DalaMitts område inte hade säkerhetsbälten i baksätet. Efter hot om att stoppa alla bilar utan har även den bilen fått bälten.
För Personalen på Räddningstjänsten är det viktigt med säkerhet. I de äldre brandbilarna saknas det bälten. Nu har det varit ännu en olycka med ett Räddningsfordon där en brandman omkom i Mellerud samt en olycka som var i Tolvsbo där två brandmän omkom.

Diskussionen om trafiksäkerhet har åter kommit upp och i en översyn i DalaMitts område visade det sig att en av brandbilarna var utan bälten i baksätet. Det var en av de äldre bilarna i Borlänge.
Då krävde huvudskyddsombuden Johan Wahrén att utryckningsfordon utan bälten skulle stoppas.
– Men nu har även den bilen bälten, säger Toni Todorovski, operativ chef i DalaMitt.

På tisdagsmorgonen monterades det in midjebälten i baksätet. Tidigare har brandmännen satt fast sig i en remställning för rökutrustningen, men den har inte suttit fast och varit gjord för att hålla fast en människa.
De nyare brandbilarna har 3-punktsbälten som sätts utanpå.

En annan problematik är lösa föremål i bilarna, mellan fram- och baksätet, de sakerna står också på ett podium som kan vika sig.
– Då kan de lösa föremålen flyga runt, säger Toni Todorovski.

Han tycker att det är bra att diskussionen om säkerheten för brandmännen kommer upp.
– Det är viktigt för oss att vi kommer fram, säger han.

Han tycker att de har ganska bra status på bilarna och har även utbildningar för personalen. Det är två personer som jobbar med trafiksäkerhet.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se

Annons

Annons

– Nu har alla utryckningsfordon bälten, säger Toni Todorovski, operativ chef i Räddningstjänsten DalaMItt. Foto: Johnny Fredborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan