Annons

Annons

Annons

Falun

Fuglesang tror på liv i rymden

Svärdsjöskolans elever gav en bra motivering till varför de ville träffa Sveriges astronaut Christer Fuglesang. De vann därmed ett besök av den kände rymdfararen.
– På sikt tror jag absolut att människor kan lära sig leva på Mars.

Det var ett av svaren som han gav på elevernas frågor.
– När jorden går under kan vi absolut flytta till en annan planet. Om inte annat så kommer solen att förstöra jorden om 4-5 miljarder år. Om vi finns kvar så har vi säkert hittat en möjlighet att flytta nära en annan stjärna.

En förväntansfull skara elever och skolpersonal tog emot Christer Fuglesang. De fyra åttorna med totalt 89 elever samlades i matsalen där Fuglesang berättade och visade bilder.
Han arbetade från början på CERN:s forskningsinstitut i Schweiz där han var med i förarbetena till experimenten som ledde fram till att forskarna hittade Higgspartikeln. Ett arbete som resulterade i att vetenskapsmännen bakom modellen fick årets Nobelpris i fysik.

Hans bana som astronaut började då han anmälde sig till The European Space Agency när de sökte aspiranter.
– Om man nån gång får chansen att åka ut i rymden så måste man ta den.
Han berättade om träning i Ryssland och USA, som till exempel att lära sig hoppa ut i vatten i rymddräkt. Träning under vatten utgör en stor del av förberedelserna då viktlösheten i rymden liknar den i vattnet.

Han kom så småningom med i USA:s rymdmyndighet NASA:s astronautprogram. Men fick vänta 14 år innan han fick göra sin jungfrufärd 2006. Då blev han förste svensk i rymden.
– Det häftigaste är starten, känslan när motorerna är på är helt otroligt underbar, det skakar och mullrar.
Resan gick till den internationella rymdstationen ISS med rymdfärjan Discovery. Tre rymdpromenader ingick i uppdraget.
– En rymdpromenad varar sex-sju timmar, sa han och berättade om de olika funktionerna i rymddräkten som gör det möjligt.

En av de många bilderna han visade blev vald till årets resebild 2006. Där ses astronauten sväva strax utanför rymdstationens flank.
2009 gjorde han sin andra resa, även den till rymdstationen med Discovery.
– Det finns inte så många biljetter till rymdfärderna, sa han och svarade nej på frågan om han ska göra någon mer resa.
Eleverna hade sammanställt många frågor, bland annat om liv på andra planeter. Lisa Björk, Wilma Vestlund och Kajsa Östmark framförde dem.
– Jag är övertygad om att det finns liv på andra planeter, även civilisationer. Men kanske inte i vår egen galax Vintergatan. Det finns 100 miljarder galaxer och de kanske ligger för långt bort.

Rymdstyrelsen står bakom tävlingen där besöket av Fuglesang var priset. Den motivering som Svärdsjöskolan skrivit var:
– Vi vill ha svar på alla frågor som läraren inte har svar på, berättar Jenny Lind-Ögren, lärare i matte och no.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se


Annons

– Vi fick bra svar, men det var lite nervöst att ställa frågorna, sa Wilma Vestlund i mitten.Bredvid Lisa Björk och Kajsa Östmark. Foto: Johnny Fredborg

– Jag är övertygad om att det finns liv på andra planeter, sade Sveriges förste och ende astronaut Christer Fuglesang som besökte Svärdsjöskolan. Bilden bakom visar en raketstart. Foto: Johnny Fredborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan