Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Räddningstjänsten förbjuds att vägra hyra ut Bysjön

Marknadsdomstolen förbjuder Räddningstjänsten Dala Mitt att, som skett, vägra låta ett privat företag använda brandövningsområdet Bysjön.

Om förbudet överträds så ska Räddningstjänsten Dala Mitt tvingas betala ett vite på en miljon kronor. Marknadsdomstolen ändrar därmed en tidigare dom i Stockholms tingsrätt som gett räddningstjänsten rätt i att neka upplåtelse av fältet.

Företaget Stanley Security Sverige AB vägrades vid fem tillfällen hyra övningsfältet 2009-2012.
Konkurrensverket stämde Räddningstjänsten Dala Mitt eftersom agerandet skulle snedvrida konkurrensen. Men tingsätten ansåg alltså att räddningstjänsten hade rätt att vägra hyra ut.
Skälet till räddningstjänstens nej vid tre tillfällen var att den inte hade full kontroll över att kunna utföra sin egen verksamhet på området.

En annan gång kom ett löfte för sent från Borlänge kommun om att företaget skulle få hyra. Kommunen äger Bysjön och måste ge sin tillåtelse. Företaget hann aldrig lämna in någon offert.
Den femte gången fick företaget tillgång till Bysjön men valde i stället att hålla utbildningen i Västerås.

Nu upphäver Marknadsdomstolen tingsrättens dom och skriver att räddningstjänsten förbjuds vägra hyra ut till företaget, eller agera så att det får samma effekt som att neka.
Räddningstjänsten Dala Mitt döms också till att betala rättegångskostnaderna.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan