Annons

Annons

Annons

”Vi är jätteoroliga för att någon ska gå igenom isen”

Fredriksbergssträckan är den enda dalasträckan i årets upplaga av Rally Sweden, den körs två gånger på fredag.
Sträckchefen Fredrik Ekström har mycket att fundera över, bland annat dåliga isar.
– Vi är jätteoroliga för att någon ska gå igenom isen, säger han.

Fredrik Ekström vädjar till publiken att tänka sig för. En normal vinter är det inga problem med bärigheten på isarna, varken för skotrar eller människor. Men i år ser det annorlunda ut. Isarna är riktigt dåliga, i värsta fall bara någon centimeter tjock.
– Det här är något som oroar hela rallyorganisationen, säger Ekström.

En stor förändring mot hur det sett ut de senaste åren är att Fredriksbergssträckan körs på fredagen istället för lördagen.
– Senast vi körde en fredag var 2004 eller 2005. Det kom mycket folk då men visst funderar vi över om det lockar lika mycket en fredag som en lördag.
– Det är också svårare för oss att hitta funktionärer eftersom fredag är en arbetsdag, säger Ekström som berättar att det krävs cirka 250 personer för att kunna köra sträckan.

I övrigt är det mesta sig likt på sträckan.
Start i Gravendal och mål i Hedtjärn.
Och i princip alla tillfarts-vägar till sträckan är öppna, vilket är unikt för rallyt. Det ska med andra ord gå att hitta en vettig åskådarplats utan att behöva gå alltför långt.

Vägunderlaget är som det är med tanke på vädret.
– Vintern har inte varit till vår fördel. Det är dåligt med is på vägarna och gruset är framme. Men det blir samma förutsättningar för alla, säger Fredrik Ekström.

Lars Ingvar Eriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan